Netradiční čaj z olivových pecek: Reguluje cukr v krvi, triglyceridy, cholesterol a detoxikuje celý organismus

Vyzkoušejte netradiční čaj. Olivové pecky mají blahodárný vliv na vaše zdraví – jsou silným antioxidantem, podporují trávení a pomáhají předcházet rozvoji řady onemocnění.  

Lidské zdraví je ústředním tématem celé řady vědeckých studií, výzkumů i rozmanitých oborů lidských činností. V souvislosti s ním se můžete dočíst nejrůznější postupy, jak si ho udržet a posílit. Patrně jste již někdy slyšeli o zázračné síle zázvoru, česneku, máty, ženšenu či rozmarýnu. Ovšem o tom, že olivové pecky jsou pro vaše zdraví stejně přínosné jako uvedené suroviny, pravděpodobně nevíte.

Olivové pecky jsou skrytý poklad

Pokud byste se zabývali účinky olivových pecek na lidské zdraví, dospěli byste k závěru, že se jedná o skrytý poklad. Olivy, potažmo olivové pecky jsou zdrojem řady vitamínů, minerálů, nenasycených mastných kyselin a antioxidantů, díky nimž pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi, působí proti vzniku cévních onemocnění, ale také dokáží regulovat hladinu cukru v krvi, podporují trávení, posilují obranyschopnost organismu a snižují riziko revmatických onemocnění.

Připravte si z nich léčivý čaj

Chcete-li pro sebe udělat něco prospěšného, zamyslete se nad možností přípravy čaje z olivových pecek. Jeho příprava trvá sice dva až tři týdny, avšak zdravotní benefity, které následně získáte, vám čekání mnohonásobně vynahradí. Na přípravu čaje budete potřebovat: 200 kusů olivových pecek (vybírejte ty, které jsou na první pohled zdravé) a vodu. Postup přípravy je trochu zdlouhavý, ale čekání se vyplatí.

Pecky pravidelně rozložte na plech a dejte je na 3 týdny na temné a suché místo sušit (vhodná je kupříkladu skříň). V průběhu sušení je můžete několikrát promíchat, aby prosychaly rovnoměrně. Usušené pecky rozdrťte na menší kousky a následně rozemelte na jemný prášek. Ten přesypte do uzavíratelné, skleněné nádoby a uchovávejte ho na místě bez přístupu slunečního světla.

Fotografie: Freepik

Pro přípravu čaje přiveďte k varu 250 mililitrů čisté vody, do které přidejte 1 čajovou lžičku prášku z olivových pecek a vše promíchejte. Pro co nejlepší zdravotní benefity popíjejte (přefiltrovaný) čaj po malých doušcích celé dopoledne na lačný žaludek. Každý den si k němu dejte dopoledne pouze čajovou lžičku olivového oleje. Ozdravná kůra trvá tak dlouho, dokud vám prášek nedojde a opakuje se každého půl roku.

Vyzkoušejte i výluh z olivových listů

Alternativou k čaji z olivových pecek je macerát z listů olivovníku. Do nádoby s 500 mililitry čisté vody o teplotě 15-20 °C vložte 20 kusů sušených olivových listů. Za občasného míchání nechte 12 hodin macerovat, a poté výluh zahřívejte, dokud se nezačne vařit. Po dosažení varu jej stáhněte z ohně, překryjte a nechte 5 minut odsát. Macerát následně přefiltrujte do skleněné, uzavíratelné nádoby. Pijte po malých douškách v průběhu celého dne po dobu jednoho měsíce. Kúru opakujte nejčastěji 1x za 2 měsíce.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]