Pecku z avokáda nevyhazujte aneb 5 způsobů, jak ji ještě efektivně využít

Avokádo je velmi zdravé ovoce. Pecka z něj končí v drtivé většině v odpadkovém koši, a to je velká škoda. I pecka se dá totiž využít. Má rovněž velmi mnoho zdravotních benefitů. Přinášíme vám 5 tipů, jak pecku ještě zužitkovat.

Avokádový čaj z drcené pecky

Prvním krokem je vyjmout pecku z avokáda, očistit ji a zbavit hnědé slupky. Následně bílé jádro nakrájejte na kousíčky. Teď máte dvě možnosti. Buď můžete nakrájené jádro avokáda zalít vroucí vodou a nechat 5 minut vyluhovat a vypít, nebo nakrájené jádro umístit na pekáček opéci, dokud neztmavne. Po upečení nechat ještě jádro vysušit a rozemlít v mlýnku či rozmixovat, tento prášek pak používat k přípravě nápoje/čaje. Budete-li mít pouze jednu pecku, pak je lepší asi první varianta. Pokud se vám pecek nasbírá více, zkuste druhou variantu.

Vitamínová bomba

Dejte do mixéru avokádo, banán, jablko, hrst špenátu, citronovou šťávu, oloupanou a na kousíčky nakrájenou pecku z avokáda, vodu dle potřeby, med podle chuti a rozmixujte v hladký tekutý krém. Nechte si chutnat. Jde o výtečnou svačinku či snídani, plnou antioxidantů, vitamínů, minerálů a vlákniny.

Pleťová maska z pecky avokáda

Stejně jako u čaje je nutné nejdříve pecku zbavit hnědé slupky, pak ji upéci, usušit a rozdrtit. Následně k prášku přidejte avokádový nebo jiný olej, rozmačkaný banán, med a vmasírujte do pokožky obličeje. Nechte působit 20 minut a opláchněte.

Pecku zasaďte

Další možností je vypěstovat si krásnou pokojovou rostlinku. Stačí pecku namočit do vody (nesmí být ponořená celá) špička by měla koukat ven. Bude asi 2 až 3 měsíce trvat, než vyklíčí. Poté pecku přesaďte do většího květináče s připravenou půdou.

Prášek z pecky jako přísada do kaší

Opět budete postupovat stejně, jako u čaje. Pecku oloupejte, upečte, usušte a rozemelte. Prášek si uložte do skleničky a používejte jako zdravou přísadu do kaší, dezertů či smoothie. Pecka obsahuje totiž mnohonásobně více živin, než samotné avokádo. Nacházejí se v něm antioxidanty a polyfenoly, které najdete také v zeleném čaji.

Obrázky: pixabay