Recept na perník, který se od ostatních liší. Tento vám nikdy neztvrdne

Hledáte recept na perník, u kterého je zaručeno, že bude klidně i po několika týdnech dokonale měkký? Tento je správnou volbou. Není ani komplikovaný, pokud jde o seznam ingrediencí, stejně jako není ani složitý, pokud jde o přípravu. Až si jednotlivé perníčky uděláte, rozhodně je nemusíte rychle sníst. Máte jistotu, že vám vydrží měkké třeba i týdny.

Jak je to možné?

Jak je možné, že tento recept na perník je takovým hitem? Je to jednoduchý. Základem jsou nejenom správné suroviny, ale i ten pravý technologický postup. Aby se dílo podařilo, je třeba nespěchat. Ideální je začít už odpoledne a nechat chladnutí na celou noc. Dále nezapomínejte ani na pozvolné a plynulé míchání samotného těsta. Důležitá je také teplota surovin. Ideální je ta pokojová. To jsou hlavní tipy, kterých se držte.

Nyní už seznam ingrediencí

Jaké ingredience budete na tento recept na perník potřebovat? Pokud jste už nějaký pekli, tak jistě potvrdíte, že jejich výčet je zcela běžný a nenajdete zde nic, co by se nemohlo sehnat. Pro dokonalý výsledek si nachystejte:

  • 250 g hnědého cukru

  • 3 lžíce medu

  • 2 vejce

  • 100 g másla

  • 450 g mouky

  • 1 lžíci jedlé sody

  • 1 lžičku octa

  • 2 lžíce zakysané smetany

  • 1 lžíci skořice

  • 1 lžičku muškátového oříšku

Výše je uvedeno vše, co potřebujete na přípravu dokonalých perníčků. Aby byly esteticky zajímavé, nezapomínejte také na jejich zdobení. Zde postačí jenom dvě věci, a to vyšlehané bílky a také moučkový cukr.

Jdeme na to. Nejprve karamelová směs

Vezměte pánev a nasypte na ní hnědý cukr a nechtě ho pomalu rozpouštět do karamelové konzistence. Potom přidejte med, dále máslo, ale také vejce a vše důkladně míchejte, dokud nevznikne vláčná směs. Tu následně nechte vystydnout. Jak jsme uváděli, nespěchejte a pokud je to možné, nechte ji chladnout během noci.

Připravte si těsto

Ideálně druhý den se můžete pustit do přípravy těsta. A to tak, že svou směs začnete postupně smíchávat se všemi ostatními ingrediencemi. Nyní už je třeba vše důkladně míchat a také zpracovávat, aby těsto bylo dokonale propracované, propojené a bez hrudek. Zabalte ho do potravinové folie a nechte odpočnout. Pokud máte čas, tak opět nejlépe přes noc. Pokud nemáte, tak pár hodin.

Vytvořte a upečte perníčky

Je tu poslední a zcela samozřejmá fáze. Těsto vyválejte na tloušťku asi 3 milimetrů a pomocí vykrajovátek tvořte jednotlivé perníčky. Ty přendávejte na plech pokrytý pečicím papírem. Následně vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia. Doba pečení by měla být zhruba 5–7 minut. Následně vyndejte a nechte vystydnout. Když mají pokojovou teplotu, ozdobte je vaječnými bílky, nechte zdobení zaschnout a máte hotovo. Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]