Recept na skvělé kuřecí závitky nadchne jednoduchostí. A jídlo chutí

Přemýšlíte o tom, co byste si v těchto teplých dnech uvařili? Preferujete něco lehkého, svěžího a rychlého? Pak pro vás máme recept na tyto skvělé kuřecí závitky, které jsou velice chutné a lze je přidat i do lehkého zeleninového salátu.

Co budete potřebovat za suroviny?

Neobjedete se především bez:

  • 2 kusů kuřecích prsou (zhruba 500 gramů)
  • 70 gramů sýru (eidam, nebo ementál)
  • jedné smetany na vaření
  • 4 až 5 stroužků česneku

Dál budete potřebovat také čerstvé žampiony v množství asi tří až čtyř kusů, jedno vejce a koření na dochucení (sůl, pepř, grilovací koření).

Jak postupovat během přípravy kuřecích závitků?

Nejdříve si kuřecí prsa osušte kuchyňskou utěrkou a každý kus rozdělte na tři tenčí plátky, vznikne vám tak asi 6 plátů z dvou prs. Paličkou na maso můžete kuřecí plátky rovněž trochu poklepat. Pak je na řadě dochucení masa solí a pepřem. Případně přidejte své oblíbené koření. Mezi tím si do menší mísy nastrouhejte tvrdý sýr a přidejte asi pět stroužků prolisovaného česneku.

Zakápněte čtyřmi lžícemi smetany ke vaření. Pak omyjte žampiony a pokrájejte je na menší kostičky a přidejte k sýrové směsi. Můžete i okořenit, řádně promíchejte, nakonec do náplně ještě rozklepněte jedno vejce. Vznikne vám tužší hmota, kterou budete plnit kuřecí plátky.

Plnění závitků a pečení

Okořeněné plátky kuřecího masa následně rovnoměrně plňte směsí se sýrem a žampiony a pečlivě každý závitek zamotejte. Můžete upevnit i pomocí párátek, nebo špejlí. Vyberte si posléze vhodnou zapékací misku, nebo plech a vymažte olejem. Do pekáčku pak postupně vyskládejte všechny kuřecí závitky. Pokryjete tak celé dno.

Když máte všechno maso naplněné, připravíte si smetanu na vaření, kterou použijete na zálivku k pečení, tu ještě můžete okořenit a přidat do ní jemně postrouhaný sýr. Smetanou pak kuřecí závitky zalijte, aby byly téměř ponořené. Pečte asi půl hodiny dle zvyklostí vaší trouby, než povrch masa zezlátne.

Servírování kuřecích závitků

Hotové kuřecí závitky lze servírovat se šťouchanými bramborami, nebo rýží a například sýrovou omáčkou. Skvěle se závitky hodí i do zeleninového salátu. Stačí je pokrájet na menší kousky. Jsou chutné jak teplé, tak i studené. Skvělou přílohou jsou i nakládané okurky, či jakákoliv jiná zelenina. Jíst se dají i jen tak s pečivem. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]