Tátovo domácí játrovky z levných ingrediencí: Díky tomuto receptu vyrobíte výbornou játrovou klobásu

játrová klobása

Zálibou v uzeninách a klobásách by se mohla pyšnit spousta lidí. Jde však o drahé potraviny, ale díky tomuto receptu si oblíbenou lahůdku můžete vyrobit doma.

Spousta lidí se už setkala s tím pocitem, kdy dostane chuť na svou oblíbenou klobásu, ale cena v obchodě ho jednoduše odradí. Raději si oblíbenou pochoutku nekoupí a doma pak trpí tím, že na klobásku má chuť. Jiní tuto cenu akceptují a peníze za pochutinu utratí. Díky tomuto receptu se naučíte vyrobit si skvělou klobásu z pohodlí domova. Po ochutnání si již v obchodě nikdy klobásu nekoupíte.

Co budete potřebovat

  • 800 g hovězího srdce
  • 400 g kuřecích prsou
  • 3 ks cibule
  • 800 g hovězích jater
  • 750 g sádla
  • 1 celý česnek
  • 2 lžičky nového koření
  • 3 lžičky soli
  • bobkový list dle chuti

Vše nakrájejte a dejte vařit

Nejprve je nutné si srdce, sádlo, játra a kuřecí nakrájet na větší kousky. Menší množství sádla si nechte stranou. Do hrnce vložte nejdříve nakrájená srdce a vařte přibližně 20 minut. Po uplynutí této doby do hrnce můžete přidat kuřecí, sádlo, nakrájená játra a bobkový list. Vše pečlivě promíchejte a vařte dalších 30 minut.

játra a srdce

Připravte si mlýnek na maso

Po dovaření z hrnce vše přesypte do mísy. Připravte si mlýnek na maso a nějakou nádobu, do které vám namleté suroviny budou padat. Celý obsah mísy postupně namelte v mlýnku. Tím vám vznikne mletá směs která bude později vhodná na plnění klobásy. Mlýnek již můžete uklidit, ten už nebude potřeba.

masová směs

Osmahněte cibulku

Všechny 3 cibule nakrájejte nadrobno. Připravte si vhodnou pánev a vložte na ni kousek sádla, který jste si na začátku dali stranou. Na tomto kusu sádla orestujte cibulku. Osmaženou cibuli poté přidejte do masové směsi, do které prolisujte česnek. Ve hmoždíři si nadrťte nové koření, jež spolu se solí přidáte do směsi také. Vše důkladně promíchejte.

plnění střívka

Můžete plnit střívka

Po promíchání směsi je na čase připravit si střívka a pustit se do plnění. Celá střívka kompletně naplníte směsí, kterou jste si uvařili. Na každém konci je vždy nutné střívko zavázat a pomocí párátka propíchnout. Zajistíte si tím to, že se vám při vaření klobáska neotevře a směs nevypadne do hrnce.

vařené klobásy

Zbývá poslední krok

Po naplnění všech střívek už vám zbývá poslední krok. Vezměte hrnec a nalijte do něj vodu. Do vody vložte naplněné klobásky a vařte přibližně 5 až 7 minut. Po uplynutí této doby můžete klobásy vyjmout z hrnce a máte hotovo. Díky tomuto receptu tak vyrobíte lahodné domácí klobásy z pohodlí domova. Po ochutnání si již nikdy nekoupíte jakoukoli jinou klobásu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]