Lidové léčitelství má své zastánce i v dnešní moderní době. Obsahuje celou řadu skvělých rad, které nezatíží organismus. Mezi blahodárné přírodní produkty patří mimo jiné i cibule. Poradíme vám, jak si připravit cibulový výluh na trávicí potíže.
Jaké suroviny potřebujete k přípravě cibulového čaje?
Potřebovat budete:
- 1 ks čerstvé cibule
- 200 mililitrů černého čaje
Jak připravit a následně konzumovat výluh z cibule?
Cibuli si oloupejte a mírně nařízněte. Pak ji vložte do vylouhovaného černého čaje a v malém rendlíku zahřívejte asi pět až deset minut na středním plamenu. Výluh konzumujte dle potřeby proti zažívacím obtížím, zcela jistě se vám uleví. Dosladit čaj lze dle preferencí i medem.
Další možnosti, jak cibuli použít v rámci lidového léčitelství
Cibule je kromě jiného i perfektním pomocníkem při nejrůznějších bolestech. Uleví například cibulový obklad. Ten připravíte tak, že si oloupete jednu cibuli a nakrájíte ji na kolečka. Poté ji pečlivě zabalíte do plátěné nebo bavlněné utěrky a přiložíte na bolestivé místo.
V zimním období se rovněž můžete potýkat s respiračními nemocemi a tím pádem i kašlem. K lepšímu vykašlávání přispěje cibulový sirup. Potřebovat budete dvě cibule, jeden bio citron a asi 5 až 10 lžic včelího medu.
Cibuli pak oloupejte a pokrájejte na kolečka, stejně tak bio citron (ten neloupejte, jen opláchněte). Poté suroviny poklaďte do menší sklenice a zakápněte medem. Vrstvěte ingredience střídavě dokud nenaplníte celou nádobu.
Nakonec necháte sirup „pracovat“ při pokojové teplotě zhruba tři až čtyři hodiny. Dále jej jen scedíte do jiné nádoby a uchováváte uzavřené v lednici. Je nutné jej spotřebovat do 24 hodin, proto si připravte vždy menší množství.
Tipy na závěr k cibulovému sirupu
Pakliže si budete chtít připravit skutečně vitamínovou bombu, která vás nakopne, přidejte do sirupu z cibule i pár česnekových stroužků jemně drcených nebo pokrájených. K přípravě pak není nutné používat vysloveně cibuli žlutou, ale skvělá bude i ta červená.