Zázvor: Podceňovaná potravina je jedním z nejsilnějších přírodních léků

Fotografie: Pixabay

Léčitelství a přírodní, alternativní medicína je v dnešní době velmi oblíbená. A do této oblasti patří i zázvor. Mnoho lidí se nechce svých případných zdravotních problémů zbavovat pouze pomocí léků, ale dává přednost šetrnější léčbě za pomoci přírodních látek, především nejrůznějších léčivých rostlin. Jednou z nich je zázvor, který je stále oblíbenější také v českých domácnostech.

Co v sobě kořen ukrývá?

Kořen zázvoru je už od starověku známý zejména svými antibakteriálními a protizánětlivými účinky. Je bohatý na nejrůznější minerální látky, například hořčík, fosfor, vápník, železo, zinek či draslík, a rovněž na vitaminy, například B1, B2, B3, C a E.

Zázvor nejčastěji konzumujeme v podobě čaje. Pokud i vy patříte mezi ty, kteří si ho do čaje přidávají nebo si z něj čaj připravují, máme pro vás malý přehled jeho pozitivních účinků na náš organismus.

Fotografie: Freepik

Pomoc nejen při žaludečních problémech a nevolnosti

Zázvor má mnoho zdraví prospěšných vlastností, které podporují správnou funkci prakticky celého lidského těla. Po mnoho let se ale myslelo, že čaj připravený z kořene zázvoru má pozitivní účinky zejména na naši trávicí soustavu.

Fotografie: Pixabay

Jeho pití totiž dokáže ulevit při nejrůznějších zažívacích potížích a také při nevolnostech, například v těhotenství či při cestování. Díky obsahu vysoce intenzivních aromatických éterických olejů žaludek produkuje více žaludeční kyseliny a střeva lépe absorbují živiny.

Fotografie: Pixabay

Blahodárný vliv na srdce a oběhovou soustavu

To ale není jediné pozitivum, zázvor zároveň pomáhá aktivovat náš oběhový systém a snižovat hladinu špatného cholesterolu, čímž přispívá k prevenci před kardiovaskulárními chorobami. Látkou, která srdci a oběhovému systému nejvíce prospívá, je gingerol.

Pro správnou funkci srdce a jako prevence před vznikem nejrůznějších kardiovaskulárních problémů se doporučuje každodenní pití šálku čaje se dvěma plátky zázvoru. Pouze je třeba mít na paměti, že zázvor by neměli konzumovat lidé trpící vysokým tlakem a těhotné ženy.

Úvodní Fotografie: Pixabay