Mrkev zrovna nepatří mezi nejoblíbenější suroviny. Je dokonce velké procento populace, které ji v tepelně upravené formě přímo nesnáší. Podíváme se na recept, který oslní i odpůrce této zeleniny.
Mrkev je výborným zdrojem cenným vitamínů, pro mnohé z nás je ale zároveň velmi neoblíbenou složkou jídelníčku. Může to být způsobeno i tím, že v dětství nám ji maminky často vařily kvůli dobrému zraku. V následujícím receptu se podíváme na její přípravu, kdy ve finálním pokrmu by málokdo z nás uhodl, že je mrkev obsažena. A to i přesto, že je hlavní složkou tohoto pokrmu.
V hlavní roli čerstvá mrkev
Nejprve si musíme připravit korpus. Na ten budeme potřebovat – 00 gramů čerstvé mrkve a 5 vajec. Mrkev si oloupeme a následně nastrouháme nahrubo. V hlubší pánvi si rozpustíme máslo, ke kterému přidáme trochu slunečnicového oleje. Jakmile je pánev rozpálená, vložíme do ní připravenou mrkev a orestujeme ji ze všech stran.
Na pánev nakonec položíme pokličku a mrkev podusíme ještě dalších 15 minut. Hotovou mrkev následně umístíme zpět do mísy. Do mísy přidáme žloutky, špetku soli a pepře. Směs důkladně promícháme. Ve vedlejší misce si ze zbylých bílků vyšleháme vaječný sníh, který také přidáme do mísy s mrkví. Vzniklé těsto nalijeme na plech, rovnoměrně rozprostřeme do všech stran a vložíme do trouby. Těsto pečeme 15 minut a to na 180 °C.
Dalším krokem je příprava náplně
Během toho, co se nám péče těsto, si připravíme sýrovou náplň. Na tu budeme potřebovat 300 gramů tvrdého sýra, 4 lžíce majonézy a 4 stroužky česneku. Sýr si nastrouháme nahrubo, přidáme k němu zbylé ingredience a důkladně vzniklou směs promícháme. Jakmile je těsto hotové, vyndáme jej z trouby a necháme zchladnout.
Poté ho po celé ploše pomažeme směsí ze sýra, kterou jsme si připravili během pečení. Z placky následně opatrně vytvoříme roládu. Tu umístíme do lednice a necháme na pár hodin pořádně ztuhnout. Ztuhlou roládu před servírováním nakrájíme na stejně silná kolečka. Tento pokrm se výborně hodí jako předkrm, nebo jednohubky ke sklenici vína.