Připravte si toto extra nadýchané těsto. Buchta z něj chutná výborně i v základní variantě. Přidat k němu však můžete rozinky nebo ořechy a připravit si tak opravdovou lahůdku.
Ingrediencí, která dodává tomuto těstu skutečnou vláčnost a nadýchanost, je semolinová kaše. Připravuje se ze semolinové krupice, která je ve větších supermarketech běžně k dostání. Kaše se přimíchá k základnímu těstu a vše se společně nechá vykynout. Semolinová mouka je mnohem zdravější, než ta klasická a je výbornou volbou i pro přípravu snídaňových kaší.
Ingredience, které budete na vláčné těsto potřebovat
- 2 vejce
- 25 g droždí
- špetka soli
- 150 ml mléka
- 150 g škrobu
- 100 g cukru
- 300 g semolinové kaše
- 600 g pšeničné mouky
- 100 g másla
Postup přípravy
Nejprve si uvaříme semolinovou kaši. Postupujte podobně jako když vaříte dětskou krupičku. Do nepřilnavého hrnce nalijte 2 hrnky mléka, přidejte cukr a špetku soli. Pravidelně míchejte, dokud mléko nebude téměř horké. Poté přidejte 4 lžíce semolinové krupice. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí, přibližně 2 minuty. Poté odstavte z tepla, zakryjte pokličkou a nechte ještě 10 minut odpočívat. Do receptu budete potřebovat 300 g této kaše. Do zbytku můžete přidat rozinky, oříšky nebo ovoce podle chuti a připravit si z kaše chutnou svačinku.
V misce vyšlehejte vejce, cukr a špetku soli. Přidejte uvařenou kaši, droždí a rozpuštěné máslo. Vše důkladně rozmíchejte metličkou. Přidejte teplé mléko, pšeničnou mouku a škrob. Nyní vše dobře prohněteme, až vznikne vláčné, nelepivé těsto. To nechte v míse kynout 50 minut na teplém místě.
Můžete přidat rozinky, oříšky nebo čokoládové vločky
Z vykynutého těsta upleťte pět copánků na šířku plechu. Rozdělte tedy těsto na 15 stejných dílů a vytvarujte z nich hady. Pak ze tří hadů spleťte copánek. Budete mít tedy 5 copánků, které vedle sebe naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Překryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout. Poté copánky potřete rozšlehaným žloutkem a dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte na 180° 25 minut.
Po upečení vytáhněte plech z trouby a nechte trochu vychladnout. Buchtu podávejte posypanou moučkovým cukrem. Nadýchané těsto se jen rozplývá na jazyku. Můžete však také experimentovat a do těsta přidávat ingredience dle vlastní chuti. Vynikající je i s rozinkami, nasekanými vlašskými oříšky nebo čokoládovými lupínky, které se při pečení roztečou a dodají buchtě úžasnou vůni a chuť.
Napište komentář