Vynikající a křehká buchta s džemem za hubičku, kterou máte raz dva. Recept od babičky

Jednoduchý a levný recept na buchtu, která chutná naprosto luxusně. Křehké těsto v kombinaci s džemem vykouzlí úsměv i dětem.

Jistě si pamatujete ty chvilky, kdy jste měli u babičky jako děti výborné zákusky a buchty, na které jste se pokaždé těšili a nemohli jste se jich nabažit. Tato buchta s marmeládou pochází z Ukrajiny, kde se prodávala na každém rohu a možná je vám povědomá i z vaší knihy receptů. Je jednoduchá a levná. Pojďte si tedy nyní připravit dokonalou verzi snadno u vás doma. Křehké těsto s jablečným džemem uvnitř i na povrchu. Fantazii se meze nekladou. 

Buchta jako od babičky

Opět jako u všech receptů lze buchtu upravit dle potřeby alergikům. Namísto pšeničné mouky můžete použít jakoukoli bezlepkovou, ať už v připravené směsi, nebo si namíchat vlastní, například rýžovou s pohankovou. Vejce se dá nahradit různými způsoby, avšak v tomto receptu je nejvhodnější použít jablečnou dřeň, která bude krásně ladit s jablečným džemem. Máslo lze v tomto případě nahradit bezlaktózovou verzí nebo slunečnicovým olejem.

Budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • 200 g cukru
  • 310 g másla
  • 0,5 lžičky octa
  • 15 g vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • 560 g pšeničné či jiné mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 400 g jablečného džemu

Postup

Nejprve změklé máslo vyšlehejte nejlépe v mixéru se solí, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte vejce a žloutek a pokračujte ve šlehání až dokud není konzistence krémová. Přidejte jedlou sodu, kterou jste předtím smíchali s octem a spojte s těstem. Po důkladném promíchání přidáme prosátou mouku, v robotu či ručně uhněteme těsto a dáme na jednu hodinu odpočinout do ledničky. Po odpočinutí v chladničce těsto rozválíme na dva pláty. 

Každý z nich by měl mít obdélníkový tvar a tloušťku zhruba 8 až 10 milimetrů. Opatrně přeneseme na plech. Obě části pak pečeme při 240 stupních 10 až 15 minut. Hotový korpus pak upravte ořezáním okrajů. Jednu vrstvu namažte džemem a přikryjte druhou částí korpusu. Vrch můžete namazat džemem také a posypat drobenkou, kokosem či mletými ořechy. Před servírováním necháme odležet několik hodin v lednici, kdy se džem krásně vpije do korpusu. 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]