Dýně jsou stále velmi populární, obzvlášť blíží-li se Halloween. Pěstujeme je na zahrádkách a na podzim přijdou vhod. Existuje několik druhů, některé jsou velmi chutné, jiné slouží spíše k dekoraci. Přinášíme vám malý dýňový přehled.
- Tykve – tykev obecná je jedna z nejpěstovanějších dýní u nás. Zralé plody mohou vážit až několik desítek kilogramů a jsou vhodné jak na zavařování tak na pečení a vaření.
- Squash – říká se jim „špagety“, protože je svým tvarem tyto dýně připomínají. Jsou velmi chutné a po rozvaření si je opravdu můžete splést se špagetami. Přidejte je k masové směsi a vytvoříte tak vynikající oběd pro celou rodinu.
- Hokkaido – častý a oblíbený druh, který je vhodný především pro polévky a sladké dezerty. Jeho tvar může připomínat hrušku a pyšní se příjemnou sladkou chutí i vůní. Rozlišujeme dokonce zelenou, červenou a žlutou Hokkaido. Každá z nich chutná jinak.
- Gelber Zeltner – tato dýně se pěstuje převážně v Německu a Rakousku a je zde vysoce oblíbená.
- Hull-less – plody zrají v listnatém lusku a semena se po sklizni suší. Skrývají v sobě velkou škálu vitamínů, které pomáhají při vysokém cholesterolu a snižují riziko mozkové mrtvice.
- Valencia Lumina – dýně jsou vhodné jen na dekoraci. Používají se především na oslavy Halloweenu k vyřezávání.
- Muscat – dýně, která je na povrchu zelená a uvnitř jasně oranžová se může bez obav konzumovat i syrová.
- Iron – tento druh dýně snese delší uložení. Můžete ji uchovávat ve sklepě klidně i po celý rok a stále zůstane čerstvá.Vhodná je na polévky a dezerty.
Mezi ozdobné dýně vhodné k dekoraci patří také speciální druh Croockneck, který svým tvarem připomíná ptáka s dlouhým krkem. Povrch dýně je barevný, mnohdy s vícebarevnými pruhy po obvodu. Vyřežte si jej a vyzdobte tak terasu svého domu třeba právě na Halloween. Sousedi vám budou jistě závidět.
Obrázek: pixabay.com