Cuketa nepatří mezi nejvíce oblíbené druhy zeleniny v české gastronomii, přesto je ale dobré ji z talíře nevynechávat. Je totiž velice bohatá na obsah vody a proto hlavně v letních měsících příjemně osvěží.
Cuketa je velmi oblíbenou složkou v jídelníčku zaměřeném na dietu, v české kuchyni se s ní ale moc často nesetkáme. V letním období je jí ale všude plno a to hlavně proto, že se nejedná o náročný druh na pěstování. V první chvíli nás dokáže uchvátiti, po čase ale nevíme, jak její velké množství zpracovat. Během chvilky z ní ale můžeme vytvořit lahodnou a chutnou snídaňovou pochoutku.
Ingredience potřebné na omeletu s cuketou:
- 1 středně velká cuketa
- 2 vejce
- stroužek česnek
- máslo nebo rostlinný olej
- mletý pepř, sůl, kopr
Obyčejný pokrm, který dokáže zasytit
Cuketu je nejprve zapotřebí správně zpracovat. Na to bude potřeba ji nejen ostrouhat (pokud máme cuketu mladou nebo žlutou, můžeme ji zpracovat včetně slupek), ale také nastrouhat. Na to nám postačí hrubé struhadlo. Jakmile máme cuketu nastrouhanou na malé proužky, posypeme ji solí a na chvilku necháme odpočívat. Díky soli totiž cuketa pustí přebytečnou vodu, kterou následně z mísy vylijeme.
Variace na obyčejnou vaječnou omeletu
Mezitím, co se nám v míse sůl stará o cuketu, v druhé míse si připravíme ostatní komponenty. Nejprve si do ní rozklepneme vejce, které ochutíme solí a pepřem. K vajíčkům také prolisujeme stroužek česneku a pomocí metly tuto směs rozšleháme do hladké hmoty. Jakmile z druhé mísy vylijeme přebytečnou vodu, spojíme jednoduše obě dvě směsi dohromady.
Omelety smažíme standartním způsobem
Na pánvi si následně rozehřeje máslo nebo rostlinný olej. Pomocí naběračky na rozpálenou plochu umístíme vaječnou směs, kterou rozetřeme po celém dně. Omeletu smažíme na pánvi do té doby, dokud nám nevznikne pevná hmota, tato příprava zabere zhruba 7 minut. Aby se omeleta rovnoměrně osmažila z obou stran, je dobré pánev přiklopit pokličkou. Výsledný pokrm podáváme posetý nasekaným koprem.
Napište komentář