Rychlý salát z červené řepy nabitý vitamíny: Největší bomba všech dob

Červená řepa patří mezi potraviny, které jsou vyloženě nabité vitamíny a minerály. Připravte si z ní vynikající salát, který vám dodá vše, co vaše tělo potřebuje.

Množství vitamínů a minerálů, které červená řepa obsahuje, je vskutku významné. Kromě draslíku, sodíku či vápníku v této zelenině najdete i hořčík, vitamín C nebo vitamíny skupiny B. Červená řepa dále obsahuje množství rostlinných barviv (tzv. antokyanů), které zabraňují křehnutí cév. Pokud vám tato „superpotravina“ také učarovala, zkuste si z ní připravit výtečný salát. Jeho příprava nezabere mnoho času a váš organismus vám jistě poděkuje.

Fotografie: Pixabay

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 2 kusy větší řepy
  • ½ středně velké bílé cibule
  • ½ středně velké červené cibule
  • šťáva z poloviny citronu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • cukr
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Postup přípravy vitamínového řepného salátu:

Příprava tohoto salátu je opravdu triviální a rozhodně do ní můžete zapojit celou rodinu včetně dětí. Ty mohou být nadšené z možnosti pomoci, a tudíž by mohly výsledný salát i sníst (stavěno na obecné zkušenosti s dětmi, které často řepu apriori odmítají). V prvním kroku tedy červenou řepu omyjte pod proudem tekoucí vody a následně ji vložte do připraveného hrnce s vodou. V něm ji vařte na středním plameni do poloměkka.

Uvařenou řepu vyndejte z vody a nechte ji na mřížce vychladnout. Mezitím si připravte cibule. Obě poloviny připravených a oloupaných cibulí nakrájejte na půlkolečka a dejte stranou do misky. Nyní na prkénko položte červenou řepu, kterou zbavte slupky. Až budete mít řepu oloupanou, nakrájejte ji na stejně tlusté hranoly. Ty by měly mít tloušťku okolo půl centimetru až centimetru – záleží na vašich preferencích.

Nakrájenou řepu smíchejte společně s cibulí a česnekem, který prolisujte (nebo utřete nožem). V menší misce si nyní připravte zálivku. Smíchejte olivový olej, citronovou šťávu a koření – sůl, pepř, majoránku a cukr.

Dbejte na to, abyste zálivku důkladně promíchali. Poté ji nalijte na salát. Opět důsledně promíchejte a nechte v lednici hodinu odpočívat. Chutě se lépe prolnou a chuťový potenciál salátu se rozvine na maximum. (Nicméně konzumovat lze i přímo, bez čekání.)

Fotografie: Pixabay

Pořád váháte, zdali zařadit tento salát do vašeho jídelníčku? Neměli byste. Kromě uvedených minerálů a vitamínů, které červená řepa obsahuje, má celou řadu dalších zdraví prospěšných vlastností. Kupříkladu podporuje tvorbu červených krvinek, pomáhá zlepšovat střevní peristaltiku (obsahuje vlákninu, která tomu napomáhá), zvyšuje pocit sytosti po jídle či urychluje metabolismus.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]