S těmito recepty na domácí lasagne určitě zazáříte

Jestliže byste se chtěli naučit, jak dělat domácí lasagne, můžete k tomu využít několik receptů. Díky nim si pokaždé uděláte tento pokrm jinak a vyzkoušíte více variant.

Většina lidí si zamiluje lasagne již na první pohled. Málo z nich je však umí připravit i doma. Pokud byste chtěli překvapit vaši rodinu nebo si udělat dobrou večeři, můžete vyzkoušet recept na domácí lasagne. Existuje i více variant, jak doma připravit lasagne a každý člověk by si měl vybrat podle toho, jaké suroviny má nejraději.

Zeleninové lasagne se sýrem

  • 100 g sýru
  • 2 cukety
  • 6 plátků lasagní
  • 2 papriky
  • 300 g rajčatové omáčky
  • 2 cibule
  • olivový olej podle chuti
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti

Postup přípravy lasagní vhodných pro vegetariány

Tento recept si zamilují všichni, kteří nejedí maso a rádi by si vychutnali domácí lasagne. Nejprve si k ruce vezměte cibuli a nakrájejte ji najemno. Poté si dejte na pánvičku trochu oleje a jakmile se rozehřeje, přidejte nakrájenou cibuli, kterou je potřeba osmažit dozlatova. Dávejte si pozor, abyste ji při smažení nespálili.

Fotografie: Freepik

K cibuli přidejte do pánve na kostičky nakrájenou papriku a vše promíchejte. Chvilku nechte smažit a následně přidejte i nakrájenou cuketu. Podle vašich chutí osolte, opepřete a opékejte přibližně 5 minut. Do vhodné zapékací mísy si dejte rajčatovou omáčku a nezapomeňte ji rozetřít i do stran.

Do pekáčku přidejte plátky lasagní. Na ty naneste zeleninovou směs z pánve a následně nastrouhaný sýr. Pokud byste sýr nechtěli strouhat, lze v obchodě zakoupit již nastrouhaný, ale jeho cena je trochu vyšší.  Tento postup opakujte dvakrát nebo vícekrát, podle toho, jak vysoké lasagne chcete mít.

Sladké lasagne s ovocem a zeleninou

  • 250 g cukru
  • 400 g jahod
  • 250 g zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 700 g tvarohu
  • máslo podle chuti
  • vanilkový cukr podle chuti

Příprava netradičních sladkých lasagní

Milovníci atypických jídel se jistě budou radovat, protože tento recept je opravdu netradiční, ale přesto velmi lahodný. Sladké lasagne milují i děti a pokud byste je rádi vyzkoušeli, začněte s jejich přípravou. Dejte si do misky zakysanou smetanu, tvaroh, vejce, cukr a lehce prošlehejte. Poté si vezměte vhodnou zapékací mísu, vymažte ji máslem a vyskládejte do ní plátky lasagní.

Na plátky lasagní rozetřete 6 lžic ušlehané směsi a posypejte oblíbeným ovocem. Záleží pouze na vás, jaký druh ovoce použijete, ale nejlépe se hodí maliny, borůvky, jahody nebo rybíz. Tento postup opakujte, dokud nenaplníte celou zapékací mísu, a nakonec vše posypte cukrem. Sladké lasagne zakryjte alobalem a pečte v troubě po dobu 40 minut při teplotě 190 °C.

Lasagne s kuřecím masem a cuketami

  • 3 cukety
  • 500 g kuřecích prsních / stehenních řízků
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 3 čajové lžičky mouky
  • 1 vejce
  • 300 g sýru
  • 2 stroužky česneku
  • 300 ml mléka
  • 1 cibule
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti
  • muškátový oříšek podle chuti

Postup přípravy masových lasagní se zeleninou

Jelikož už jste si mohli připravit sladké lasagne nebo ty ve vegetariánské verzi, tak tento recept je vhodný i pro milovníky masa. Jakmile začnete s přípravou těchto lasagní, je potřeba si udělat kuřecí maso. To dejte do pánvičky / hrnce, kde máte připravenou cibuli s olejem a osmažte. Až budete mít kuřecí maso hotové, vyndejte jej z hrnce / pánve a nechte chvilku stranou.

Fotografie: Pixabay

Následně si na pánvičku dejte trochu oleje, cuketu nakrájejte na tenké plátky a opečte z obou stran dozlatova. K tomu, abyste si mohli udělat omáčku na lasagne, nakrájejte cibuli najemno, nasekejte nebo prolisujte česnek a tyto dvě ingredience osmažte na pánvi. Česnek se nesmí při smažení připálit, jinak by získal špatnou chuť.

Fotografie: Pixabay

Do pánvičky přidejte mouku, sůl, pepř, muškátový oříšek a vše dobře promíchejte. Následně přilijte trochu mléka a stále míchejte. Tato směs by vám po malé chvilce měla začít houstnout a jakmile se vám bude zdát, že je omáčka dost hustá, přimíchejte nastrouhaný sýr, a ještě jednou zamíchejte.

Do správných lasagní patří také náplň, kterou vytvoříte jednoduše smícháním zakysané smetany, vejcem a zbytkem sýru. Poté se pusťte do práce s plátky cuket. Ty vyskládejte na dno zapékací misky a navrch dejte veškeré omáčky a také kuřecí maso. Postup opakujte do té doby, dokud nebude zapékací mísa plná. Lasagne dejte nakonec péct do předem rozehřáté trouby na 180 °C. Péct by se měly přibližně 40 minut.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]