Pokud se řadíte mezi milovníky sladkého pečiva, jistě vás potěší recept na ořechové rohlíčky. S tímto jednoduchým postupem je zvládnou připravit i začátečníci.
S blížícím se adventem stoupá poptávka po sladkém pečivu, které můžete nabídnout své rodině a přátelům k odpolednímu čaji. Pokud také hledáte inspiraci, jistě vás potěší recept na ořechové rohlíčky, které připravíte opravdu velmi rychle – a stejně rychle je i sníte. Jejich delikatesní chuť a křupavost je předurčuje pro to, aby se staly vašimi novými favority. Vyzkoušejte je a uvidíte, že si opravdu v ničem nezadají s těmi kupovanými v cukrárně.
Ingredience potřebné pro přípravu:
- 280 gramů hladké mouky
- 40 gramů cukru moučka
- 80 gramů mletých vlašských ořechů
- 80 gramů pravého másla
- 200 gramů zakysané smetany
- ½ lžičky pečícího prášku do pečiva
- vanilka dle chuti (či vanilkové aroma)
- špetka soli
Příprava rohlíčků zabere i s pečením asi hodinu času
V prvním kroku si začnete připravovat těsto. K ruce si vezměte větší mísu, nebo vál (podle toho, jak se vám těsto zadělává lépe) a do ní prosejte všechnu připravenou mouku. Do mouky zamíchejte pečící prášek do pečiva, špetku soli a vanilku.
Do sypké směsi následně přidejte změklé máslo (nesmí být roztopené, ale pouze lehce změklé) a rukama prohněťte. Měli byste získat jakousi sypčejší drobenku.
Nyní do směsi po částech přidávejte zakysanou smetanu a vypracujete vláčné těsto. Těsto není třeba hníst dlouho – bohatě postačí, když všechny ingredience spojíte do homogenní a hladké hmoty, ze které vytvarujete šišku či kouli a na menším talířku ji necháte v ledničce alespoň dvacet minut odležet. Po uplynutí požadované doby těsto z lednice vyndejte a z talířku ho přendejte na vál.
Dalším krokem je rozdělení těsta na čtyři stejně velké části. Každou čtvrtinu těsta rozválejte na připraveném vále na tenký plát, který po okrajích seřízněte do podoby kruhu. Poté těsto rozdělte na přibližně stejně velké trojúhelníky.
Na jejich širší konce umístěte ořechovou náplň. Tu získáte smícháním mletých vlašských ořechů a moučkového cukru. (Chcete-li pečivo ozvláštnit, můžete místo cukru použít med.)
Připravené rohlíčky následně srolujte – začněte od širšího okraje a rolujte směrem k tomu užšímu. Aby vám ořechová náplň z rohlíčků nevypadala, okraje pečiva zahněte dovnitř.
Připravené pečivo naskládejte na plech, který jste vyložili pečícím papírem a pečte asi 20 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Než rohlíčky z trouby vyndáte, přesvědčte se, že mají zlatavý nádech. Jakmile pečivo vychladne, můžete ho posypat moučkovým cukrem.