Salát může být s masem i bez. Podívejte se na ty nejlepší z obou skupin

Zapomeňte na to, že musí být jenom ze zeleniny. Třeba kuřecí salát se stane oblíbenou pochoutkou masožroutů a noční můrou vegetariánů. Pokud spadáte do první kategorie a už se vám pomalu ale jistě začínají sbíhat sliny, podívejte se s námi na to, co bude k jeho přípravě potřeba.

Ingredience kombinují maso a zeleninu

Svým základem je to stále salát, a tak je celkem jasné, že zde musí být také zelenina. Dále však nechybí ani maso, nebo dokonce i mléčné výrobky. Abyste měli o potřebných ingrediencí zcela jasno, podíváme se společně na jejich kompletní výčet. Toto bude potřeba:

  • 600 g kuřecích prsou
  • 500 g šunky
  • 6 kyselých okurek
  • 5 rajčat
  • 6 vařených vajec
  • 100 g sýra
  • Hrst zelených bylinek
  • Majonéza dle potřeby

Nejprve kuřecí maso

To samozřejmě nebudeme používat syrové, ale tepelně upravené. Jsou dvě možnosti, jak kuřecí salát připravit. Pokud chystáte zároveň i vývar, můžete dát kuřecí prsa vařit a potom využijete tuto tepelnou úpravu. Druhou možností je jejich restování na pánvi. Je na vás, jakou verzi si zvolíte. První je více dietnější, druhá je zase více chutnější. Teprve když je maso tepelně upravené a vychladlé je připraveno.

Nakrájejte zeleninu a další ingredience

Když maso chladne, můžete se pustit do krájení zeleniny, kterou budete na svůj kuřecí salát také potřebovat. Nejde samozřejmě o nijak složitý postup. Vezměte nůž, prkénko a krájejte na kostičky, nebo na nudličky. Takto nakrájenou zeleninu dávejte do větší mísy. Pokud pustí vodu, vylijte ji.

K zelenině přidejte i další nakrájené ingredience. Tedy již studené drůbeží maso, stejně jako vejce, nebo nastrouhaný sýr. V tuto chvíli přidejte také hrst zelených bylinek a vše poprvé důkladně promíchejte.

Přidejte majonézu a je hotovo

Na závěr už stačí jenom smíchat s majonézou, dát na chvíli do lednice uležet a máte hotovo. Ideální je ho podávat s čerstvým bílým pečivem, jako jsou třeba i různé druhy bagetek.

Nemáte rádi maso? Zkuste variantu s využitím zelí

Pokud maso nemáte příliš v oblibě, zkuste variantu, kde není. Aby se jednalo o salát skutečně zajímavý, bude kromě běžné zeleniny použito také čerstvé bílé zelí. Co vše je do něho potřeba, to nejdete níže.

  • 600 g bílého zelí
  • 4 papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 4 rajčata
  • 40 g petrželky
  • 100 g vlašských ořechů
  • 2 lžičky hořčice
  • 5 lžic oleje
  • 2 lžičky vody
  • Sůl a cukr podle potřeby

Stačí připravit zeleninu

Příprava tohoto salátu je velmi jednoduchá. nic se v něm nevaří, a tak je základním postupem jenom příprava zeleniny. Zelí je vhodné nakrouhat na nudličky, zatímco ostatní zeleninu klasicky nakrájejte, třeba na kostičky. Potom vhoďte do dostatečně velké mísy.

Doplňte dalšími ingrediencemi

K zeleninovým surovinám přidejte také nasekanou petrželku a nasekané vlašské ořechy. Vše důkladně promíchejte, aby došlo ke spojení chutí. Nechte chvíli odstát. Zelenina pustí vodu, kterou následně vylijte. Nebo ji vypijte, je chutná i zdravá.

Smíchejte se zálivkou a je hotovo

Aby tento zeleninový salát se zelím i nějak chutnal, myslete na zálivku. Základem je prolisovaný česnek, ke kterému se přidá cukr a sůl, dále hořčice, olej a voda. Vše se důkladně smíchá, nalije na salát, promíchá a nechá uležet. A výsledek? Zkuste ho ochutnat sami. Je dokonalý.

Co takhle salát s vařenou zeleninou?

Poslední varianta je také čistě zeleninová, ale jedna složka se zde musí uvařit. Syrová se nekonzumuje. Jde o zajímavý květákový salát, který nadchne chutí i jednoduchostí. Potřebovat na něho budete toto:

  • 1 kg květáku
  • 1 velkou mrkev
  • 1 papriku
  • 4 lžíce octa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci petržele
  • 6 lžic oleje
  • Koření dle chuti

Základem je vařený květák

Základem tohoto receptu je vařený květák. Ten nejprve rozlámejte na růžičky a nechte je ve slané vodě vařit asi 15–20 minut. Následně ho přeceďte a nechte chladnout. Když je studený, můžete růžičky ještě několikrát překrojit na menší kousky. Dále pokrájejte papriku na nudličky a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Základ pro váš salát je hotov.

Dochuťte zálivkou

Skvěle se k němu hodí ta octová, na kterou je potřeba právě ocet, lisovaný česnek, olej, a dále i sušená petržel či další koření dle vaší chuti. Vše smíchejte v samostatné mističce a potom promíchejte se salátem. I tady je vhodné nechat ho chvíli v chladu uležet a až potom ho ochutnat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]