Sbírka TOP 5 letních šalátů: Tyto vás vždy osvěží a zasytí. Navíc jsou nízkokalorické, takže můžete sníst celou místu a nepřiberete

V létě není nic lepšího, než odložit horká a těžká jídla a pořádně se osvěžit se zdravými saláty, které vás zasytí, dodají vám vitamíny a jako bonus se po nich dobře hubne. 

Dostali jste chuť na salát, ale klasický zeleninový vás již omrzel? Nechejte se inspirovat rovnou pěti různými recepty, díky kterým máte šanci si chutným způsobem osvěžit den. Jsou dokonalé i jako lehká příloha k masu a co víc, dobře se po nich hubne. Dejte je vyzkoušet někomu ze svých známých a nebudou věřit, že znáte tolik receptů na tak chutné saláty. Pokud chystáte grilovací party, dozajista je využijete i tam a před všemi zabodujete.

Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:

První salát s vitamíny:

  • Jablko – 1 kus
  • Mrkev – 1 kus
  • Kořen celeru – čtvrtina kusu
  • Citronová šťáva – půl lžíce
  • Olivový olej – 2 lžíce
  • Čerstvá petrželka – půl svazku
  • Sůl – dle chuti

Celer i mrkev omyjte a následně obojí oloupejte a nastrouhejte. Petrželu omyjte a nasekejte nadrobno. Vše dejte do společné mísy, ve které budete salát tvořit. Jablko oloupejte a nakrájejte na menší kousky, přidejte ho do mísy. Dochuťte směs citronovou šťávou, olivovým olejem a solí dle chuti. Po finálním promíchání můžete salát podávat, dobrou chuť!

Druhý salát na mexický způsob:

  • Zelí – 500 g
  • Okurka salátová – 1 kus
  • Česnek – 1 stroužek
  • Med – 1 lžíce
  • Citronová šťáva – 2 lžíce
  • Čerstvý koriandr – půl svazku
  • Máta – čtvrt svazku
  • Olivový olej – 2 lžíce
  • Sůl – dle chuti
  • Mletý černý pepř – dle chuti

Zelí nakrájejte na co nejdrobnější části to půjde. Okurky omyjte  a nakrájejte je na tenké plátky. Obojí dejte společně do mísy a promíchejte. Koriandr a mátu omyjte a nasekejte je nadrobno. Přidejte je do mísy k ostatním surovinám. Zvlášť smíchejte olivový olej s medem, prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Dochuťte dresink solí, mletým černým pepřem a nalijte ho do mísy. Po důkladném promíchání můžete salát podávat, dobrou chuť!

Třetí salát s červeným zelím:

  • Červené zelí – 300 g
  • Mrkev – 2 kusy
  • Čerstvá rukola – 1 svazek
  • Jablko – 1 velký kus
  • Sezamová semínka – 1 až 2 lžíce
  • Strouhaný zázvor – 2 lžičky
  • Jablečný ocet – 1 a půl lžíce
  • Olivový olej – 1 a půl lžíce
  • Sůl – dle chuti
  • Volitelně – pražené vlašské či pekanové ořechy dle chuti

Zelí nakrájejte nadrobno, jablko i mrkve oloupejte, omyjte a nastrouhejte nahrubo. Vše dejte následně do misky a přidejte i rukolu a sezamová semínka. Olivový olej smíchejte zvlášť se zázvorem, solí a jablečným octem. Tuto zálivku nalijte do mísy ke zbytku salátu. Na závěr přidejte dle chuti smažené vlašské či pekanové ořechy. Dobrou chuť!

Čtvrtý salát se speciálním dresinkem:

  • Červené zelí – 400 g
  • Mrkev – 2 kusy
  • Slunečnicová semínka – 2 lžíce
  • Jablečný ocet – 3 lžíce
  • Čerstvá petrželka – půl svazku
  • Pomerančová šťáva – 2 lžíce
  • Dijonská hořčice – 2 lžíce
  • Olivový olej – 1 lžíce
  • Nastrouhaná pomerančová kůra – 1 lžička
  • Sůl – dle chuti

Zelí nakrájejte na co nejtenčí kousky to půjde. Mrkev oloupejte, omyjte a nastrouhejte ji. Obojí dejte společně do mísy. Petrželku důkladně omyjte a nasekejte ji nadrobno. Přidejte ji do mísy spolu se slunečnicovými semínky. Nakonec do směsi dodejte pomerančovou šťávu, dijonskou hořčici, olivový olej, nastrouhanou pomerančovou kůru a sůl dle chuti. Vše ke konci promíchejte a můžete salát podávat, dobrou chuť!

Pátý salát s červenou řepou:

  • Řepa – 2 kusy
  • Cibule – 1 kus
  • Ředkev – 1 kus
  • Citronová šťáva – 1 lžíce
  • Sůl – dle chuti
  • Cukr – 1 až 2 lžičky
  • Slunečnicový olej – 3 až 4 lžíce

Řepu omyjte a dejte ji na chvíli provařit, po vychladnutí ji očistěte a nastrouhejte nahrubo, dejte ji do mísy, ve které budete tvořit salát. Cibuli oloupejte a nakrájejte, dejte ji do mísy ke strouhané řepě. Ředkvičku oloupejte a nastrouhejte do mísy. Vše důkladně promíchejte, přidejte dle chuti sůl a cukr a citronovou šťávu se slunečnicovým olejem. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*