Těstoviny mají mnoho podob a člověk si je může dát na stovky způsobů. Ale možná jste dělali stejnou chybu v jejich přípravě.
Těstoviny miluje každý. Tato příloha přišla z Itálie, kde je lidé jí prakticky denně. Podávají se s omáčkami, ať už smetanovými, tak i rajčatovými, s masem i bez. Fantazii se takřka meze nekladou. K nim patří i zcela neodmyslitelný sýr, převážně parmazán. V některých koutech světa se podávají i na sladko. S tvarohem či mákem, hlavně pořádně pocukrované a polité máslem. Jako takový oběd, svačina či dezert slouží skvěle. Ale věděli jste, že jste je celou dobu připravovali špatně? Italský šéfkuchař vysvětlí, jak se to má správně dělat.
Znalosti přímo od zdroje
Mario Batali je sice Američan, ale jeho těstoviny dostanou každého. V mládí si přál být architektem, ale později zjistil, že tato práce není nic pro něj. Podal si tedy přihlášku do kuchařské školy, kterou následně vystudoval. Po škole, kde získal všeobecné zaměření, nechtěl jít dělat jen tak do nějaké restaurace. Už na škole se zamiloval do italské kuchyně, ačkoliv musel nastudovat i mnoho dalších světových gastronomií. Itálie ho však tak nějak zlákala a on nemohl odolat, a tak tam i odletěl a nastoupil do malé restaurace jako pomocný kuchař a začal se vzdělávat.
Během práce navštěvoval i kurzy vaření. Chtěl dělat opravdové italské těstoviny. Bylo v tom mnohem více, než ho učili na škole, a on si celý ten proces zamiloval. Po nějaké době se dostal do prestižních restaurací a celkem v Itálii, převážně v Římě, působil dlouhých sedm let. Ale po těch letech se mu zastesklo po domově, a proto se vrátil zpět do New Yorku. Tam již nebyl za nováčka, mezi kuchaři měl dobré jméno. Otevřel si italskou restauraci s názvem „MyDomaine“. Již od samého začátku se mu dařilo a všichni ve velkém vychvalovali jeho výborné těstoviny.
Na trik nedá dopustit
Mario se podělil se světem, jak správně dělat těstoviny. Nejde ani tak o přivedení vody k varu a její osolení. Spíš se jedná o to, jak je člověk servíruje. Většina lidí je zvyklá si nabrat těstoviny do misky či talíře a omáčku na ně nalít. V horším případě použít kečup. To je ovšem špatně. Dle Maria by se těstoviny měly vařit al dente, tedy příjemné na skus. Je důležité je nepřevařit či nedovařit, to by potom mohl být problém. Délka vaření se liší tvar od tvaru, jinak dlouho se budou vařit špagety a jinak tagliatelle. Před scezením je důležité odebrat do hrnku trochu vody, ve které se těstoviny vaří.
A teď to nejdůležitější, uvařené těstoviny se okamžitě vloží do omáčky a nechají se v ní pár sekund povařit. Stačí i jen 40 sekund. Hlavně se nesmí zapomenout přilít vodu z těstovin, která je navíc zvláční. Následně stačí přesunout hotové těstoviny do pěkné misky či talíře, posypat sýrem, nejlépe parmazánem, a vychutnat si je. Mario na tento trik nedá dopustit, používají ho všichni kuchaři specializující se na italskou kuchyni. A v Itálii zná tento trik každá babička. Proto všem italské těstoviny tak chutnají, nyní si je ovšem připraví již opravdu každý.
Zdroj: Daily Mail
Napište komentář