
Vypěstovat si rajčata, tedy plody chutné a bohaté na živiny, je velice snadné. Nemáte zahradu? Nevadí, postačí terasa nebo balkon.
Rajčata disponují nejen výraznou chutí, kterou využívá mnoho světových kuchyní (například italská či španělská), jsou také bohatým zdrojem důležitých živin, dle Healthline zejména lykopenu, což je silný antioxidant podporující zdraví srdce a imunitní systém. Pěstování těchto plodů, které si můžete vybrat v rozličných barvách i velikostech, nevyžaduje rozsáhlou zahradu – postačí velký květináč (nebo dokonce pytel), kvalitní substrát a slunné místo. A určitě je nezapomeňte pohnojit, skvěle vám poslouží i domácí vživný roztok.
Výsev a předpěstování
Ideální pro pěstování rajčat, obzvlášť pokud bydlíte v bytě, je balkon, případně terasa. Pro začátek bude potřeba vybrat vhodnou odrůdu, ideálně keříčkovou či koktejlovou, která je odolná vůči chorobám a dobře se přizpůsobí omezenému prostoru. Plánujete-li pěstování od semínek, je vhodné začít koncem března či začátkem dubna, a to mělkým vysetím do květináče s vlhkou zeminou, uvádí web RHS.
Jakmile mají sazeničky 2–3 pravé listy, je vhodné je přesadit do větších nádob, aby měly dostatek prostoru pro růst kořenového systému. Po „zmrzlých mužích“, tedy po polovině května, je budete moci přesadit na finální stanoviště. Zhruba týden před tím začněte s postupným otužováním. Klíčem k bohaté úrodě jsou pravidelná zálivka a správné hnojení. Dáte-li rostlinám patřičnou péči, dočkáte se v období od července do září voňavé a barevné úrody.
Pokud vaše orchideje nekvetou, vyzkoušejte tento fígl, který zajistí bohatou záplavu květů
Přírodní hnojení
Pro podporu růstu a plodnosti rajčat je vhodné použít přírodní hnojivo. Nemusíte se uchylovat k chemickým hnojivům, bohatě vám postačí prostředek z droždí. Jeho účinek vás překvapí, výroba je extrémně snadná: stačí rozpustit 50 gramů čerstvého droždí v 5 litrech vlažné vody a přidat dvě polévkové lžíce cukru (ten slouží jako potrava pro kvasinky, ale to nejspíš znáte ze své kuchyně).
Směs nechte několik hodin fermentovat, poté ji zřeďte vodou v poměru 1 : 10 a použijte k zálivce jednou za tři týdny. Rozhodně to s dávkováním nepřehánějte, spíše byste svým rostlinám uškodili, varuje web FarmerValley. Alternativně lze použít roztok z želatiny. Na SvětěKreativity jsme také radili jak pěstovat cibuli, abyste se dočkali velké úrody.
Zdroj: Healthline, RHS, FarmerValley
Napište komentář