Připravte si domácí chutné kynuté těsto, které můžete využít hned víceúčelově a připravit si různé druhy sladkých pochoutek.
Není téměř nic, než si pochutnat na domácím loupáčku, nebo šátečku. Platí to o to víc, když jste si ho připravili vy sami. Jak sami zjistíte, příprava domácího kynutého těsta není žádná velká věda a s přehledem to zvládnete. Díky tomuto receptu můžete vykouzlit při každém pečení originální výrobek. stačí vyměnit náplň, posypku, nebo některé přísady.
Suroviny na 20 kusů
- 3 vejce
- 5 lžic cukru krupice
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžička soli
- 250 mililitrů mléka
- 1 lžíce sušeného droždí
- 700 gramů hladké mouky
- 1 žloutek a lžíci mléka na potření
- pečící papír
Příprava
Rozpusťte si máslo a ohřejte mléko. obojí musí být teplé, ale ne přímo horké. Máslo nalijte do misky a vyklepněte k němu 3 vejce. Přisypte cukr, sůl a sušené droždí. Nalijte k této směsi teplé mléko, promíchejte, a začněte postupně přisypávat mouku. Ideální je, když máte doma kuchyňský robot s hákem na kynutá těsta. Ten odvede práci s hnětením za vás. Ve chvíli, kdy se těsto už nelepí na stěny nádoby, ho vyndejte na pomoučněný vál a propracujte ho ještě rukama.
Pak ho vraťte do misky hladkým povrchem nahoru, lehce pomoučněte, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout. Po hodině nakynuté těsto zmáčkněte, aby se z něj odstranili velké bubliny. Vyklopte těsto na vál a rozdělte ho na 20 stejných dílů. Každý z nich by měl vážit 62 gramů. Na obrázcích je vyfotografován jeden z možných způsobů zpracování.
Každý z kousků vytvarujte do kuličky a válečkem vyválejte do dlouhého oválu. Ten rukama srolujte směrem od sebe do tvaru rohlíčku. Hotový kousek pak položte na plech s připraveným papírem na pečení. Zaplněný plech znovu přikryjte utěrkou a nechte pečivo 30 minut odpočívat na teplém místě. Po půl hodině každý kousek potřete směsí žloutku s mlékem a pečte v troubě předehřáté na 200°C po dobu 30 minut.
Tipy na závěr
Pokud se rozhodnete vyzkoušet tuto neplněnou variantu, můžete si vzniklé pečivo zpestřit tím, že jednotlivé kousky posypete mákem, nebo mandlemi.
Do základního těsta je vhodné přidat nastrouhanou citronovou kůru. Těsto pak bude krásně vonět. K tomuto účelu použijte umytý BIO citron. Nastrouhejte najemno ale jen slabou žlutou vrstvu kůry. Bílá část kůry je hořká.
Tohle těsto lze použít na mnoho způsobů. Vůbec nemusí vzniknout rohlíčky, ale mohou to být, bochánky, šátečky, nebo pletené houstičky.
Těsto také můžete plnit všemi nádivkami, které používáte do buchet a koláčů. V případě šátečků výsledný dojem umocní i drobenka, kterou šáteček posypete na vrchu.