Milovníci sladkého pečiva a dezertů jistě ocení, když si budou moci vyzkoušet nový recept, který je vyroben z několika zdravých potravin, a navíc je doplněn krásně barevným ovocem.
Pokud máte v poslední době chuť na něco sladkého a zároveň si nechcete kupovat obyčejnou čokoládu v obchodě, můžete si vyzkoušet například tento recept na borůvkový koláč. Jedná se o koláč plný tvarohu a díky tomu, že tato potravina umí skvěle nasytit, nebudete mít hned poté chuť na další jídlo.
Ingredience, které budete potřebovat
- 2 vejce
- vanilka
- 80 g cukru
- 400 g tvarohu
- špetka soli
Náplň koláče:
- špetka soli
- vanilka
- 80 g cukru
- 100 g másla
- 170 g mouky
- 150 g borůvek (lze zaměnit jiným druhem ovoce)
Připravte si všechny ingredience
Nachystejte si veškeré ingredience, které budete na přípravu koláče potřebovat. Díky tomu, že si vše přichystáte na stůl či kuchyňskou linku, tak budete mít přehled o tom, zda vám něco nechybí. Navíc tím získáte pohodlnější přístup k některým surovinám, které byste jinak později hledali na určitých místech.
Postup přípravy koláče
Nejprve si vezměte misku, do které si budete postupně přidávat veškeré suroviny. Do mísy dejte jako první tvaroh a poté přidejte vejce cukr a vanilku. Vše míchejte metličkou nebo použijte elektrický ruční šlehač, který vám práci usnadní a také velmi urychlí. Dávejte si pozor na to, abyste z těchto surovin ušlehali vše dohladka.
Připravte si nádobu, ve které budete koláč péct
Jakmile budete mít směs ušlehanou, připravte si vhodnou nádobu, do které ji přenesete. Tu předem vymažte nebo použijte pečící papír. Do plechu poté nalijte směs a stěrkou vytřete veškeré zbytky z mísy. Stěrkou následně uhlaďte těsto v plechu, aby bylo všude stejně vysoké a poté se na jedné ze stran nepřipalovalo.
Zpracujte náplň do koláče
Prázdnou mísu si buď umyjte nebo použijte další čistou nádobu. Na řadu přichází drobenka, která je tou nejlepší částí na koláči pro mnoho lidí. Do misky dejte kousky másla a přidejte cukr, sůl, vanilku a prosátou mouku. Nezapomeňte také na borůvky nebo jiný typ ovoce. Vše smíchejte rukama, dokud nebudete mít drobenku hotovou.
Pokud by vám vadilo, že se vám těsto dostává za nehty, nasaďte si chirurgické rukavice. Případně lze použít rukavice, které výrobci přikládají k barvě na vlasy. Tuto směs nasypte na těsto, které již máte v pekáči a dejte vše péct do trouby, která by měla být předehřátá na 180 °C. Koláč by se měl péct asi 30 minut.