Recept na lahodné řízečky z kuřecích jater. Jakmile je dáte na stůl, všem přítomný se okamžitě začnou sbíhat sliny

Děti přímo nesnáší játra. Jsou pro ně hořká a jednoduše je nikdy nechtějí. Vyzkoušejte játra na řízek, zamiluje si je i největší odpůrce jater.

Řízků se snad člověk nikdy nepřejí. Nebo snad ano? Pokud se vám přejedli či vaši členové domácnosti nechtějí jíst játra, vyzkoušejte dokonalé kotletky z kuřecích jater. K tomu zeleninovou oblohu a máte o oběd nebo večeři vystaráno. Příprava je jednoduchá a zvládne ji každý. Játra se nejdříve musí propracovat a následně smíchat s dalšími surovinami. Jedná se o neobvyklé jídlo, ale velmi chutné.  

Přichystejte si tyto suroviny

  • 500 gramů kuřecích jater
  • 1 kus střední brambory
  • 1 kus cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 2 kusy vejce
  • 2 polévkové lžíce majonézy
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

Postup přípravy játrových řízků

Nyní si připravte játra. Nejdříve je opláchněte, vysušte pomocí papírové utěrky a následně je zbavte blan. Poté játra nakrájejte na velmi tenké nudličky nebo velmi malé kousíčky. V další misce rozklepněte dvě vejce a rozšlehejte je pomocí metle nebo vidličky. Očistěte cibuli opláchněte ji pod proudem studené vody, aby vás nepálila při krájení do očí a nasekejte ji na drobné kousíčky. 

Očistěte mrkev, opláchněte ji a nastrouhejte na hrubém struhadle. To stejné proveďte i s bramborami – očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Obě suroviny přidejte do jater.

Dále vylijte k játrům i rozšlehaná vejce, sůl a pepř podle chuti. Nyní přidejte dvě polévkové lžíce majonézy a promíchejte. Připravte si mouku.

Poslední příprava a smažení 

Hladkou mouku prosejte přes jemné síto a přidejte k játrům a ostatním surovinám. Vše dobře promíchejte a přikryjte folií. Mísu s obsahem vložte do lednice a nechte alespoň jednu hodinu odpočívat. Po uplynulé době rozehřejte hlubší pánev, do které nalijete rostlinný olej a rozehřejete jej. Pomocí polévkové lžíce tvořte placky a vkládejte je do oleje. 

Řízkům by mělo stačit, když je budete smažit z každé strany po dobu tří nebo čtyř minut. Jakmile budou hotové, nechte je okapat od přebytečného tuku a můžete podávat. Jestliže řízky nechcete smažit, je tu ještě jedna možnost. Rozehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Pomocí lžíce vytvořte karbanátky a pokapte je mírně olejem. Pečte po dobu dvaceti minut. Podávejte s čerstvou zeleninou. Dobrou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]