Děti přímo nesnáší játra. Jsou pro ně hořká a jednoduše je nikdy nechtějí. Vyzkoušejte játra na řízek, zamiluje si je i největší odpůrce jater.
Řízků se snad člověk nikdy nepřejí. Nebo snad ano? Pokud se vám přejedli či vaši členové domácnosti nechtějí jíst játra, vyzkoušejte dokonalé kotletky z kuřecích jater. K tomu zeleninovou oblohu a máte o oběd nebo večeři vystaráno. Příprava je jednoduchá a zvládne ji každý. Játra se nejdříve musí propracovat a následně smíchat s dalšími surovinami. Jedná se o neobvyklé jídlo, ale velmi chutné.
Přichystejte si tyto suroviny
- 500 gramů kuřecích jater
- 1 kus střední brambory
- 1 kus cibule
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 2 kusy vejce
- 2 polévkové lžíce majonézy
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Postup přípravy játrových řízků
Nyní si připravte játra. Nejdříve je opláchněte, vysušte pomocí papírové utěrky a následně je zbavte blan. Poté játra nakrájejte na velmi tenké nudličky nebo velmi malé kousíčky. V další misce rozklepněte dvě vejce a rozšlehejte je pomocí metle nebo vidličky. Očistěte cibuli opláchněte ji pod proudem studené vody, aby vás nepálila při krájení do očí a nasekejte ji na drobné kousíčky.
Očistěte mrkev, opláchněte ji a nastrouhejte na hrubém struhadle. To stejné proveďte i s bramborami – očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Obě suroviny přidejte do jater.
Dále vylijte k játrům i rozšlehaná vejce, sůl a pepř podle chuti. Nyní přidejte dvě polévkové lžíce majonézy a promíchejte. Připravte si mouku.
Poslední příprava a smažení
Hladkou mouku prosejte přes jemné síto a přidejte k játrům a ostatním surovinám. Vše dobře promíchejte a přikryjte folií. Mísu s obsahem vložte do lednice a nechte alespoň jednu hodinu odpočívat. Po uplynulé době rozehřejte hlubší pánev, do které nalijete rostlinný olej a rozehřejete jej. Pomocí polévkové lžíce tvořte placky a vkládejte je do oleje.
Řízkům by mělo stačit, když je budete smažit z každé strany po dobu tří nebo čtyř minut. Jakmile budou hotové, nechte je okapat od přebytečného tuku a můžete podávat. Jestliže řízky nechcete smažit, je tu ještě jedna možnost. Rozehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Pomocí lžíce vytvořte karbanátky a pokapte je mírně olejem. Pečte po dobu dvaceti minut. Podávejte s čerstvou zeleninou. Dobrou chuť.