Smetanová buchta vás ohromí vláčností i bleskovou přípravou

V čem je tato smetanová buchta unikátní? Skvěle chutná, hotová je za chvilku a potřebujete na ní jenom pár obyčejných věcí. Když se toto všechno spojí, tak vznikne výjimečný dezert, který zaručeně nezklame žádnou návštěvu. Ta se k vám bude proto často vracet.

Co budete potřebovat?

Jelikož se smetanová buchta skládá ze tří částí, rozdělíme si takto i jednotlivé ingredience. A to díky větší přehlednosti. Základem je pochopitelně těsto, na které budete potřebovat toto:

  • 250 g mouky
  • 80 g oleje
  • 4 vejce
  • 3 žloutky
  • 250 g cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru

Z čeho se skládá horní a spodní část naší smetanové buchty, to již víte. Nyní se podívejme na další, která je druhou vrstvou od spodu. Jde o pudinkový krém, na který je potřeba toto:

  • 200 g másla
  • 350 ml mléka
  • 40 g vanilkového pudinku
  • 4 lžíce cukru

Ještě chybí poslední vrstva, která je smetanová. Na ni postačí 500 mililitrů smetany ke šlehání. Pokud budete chtít její konzistenci udržet dlouhodobě, dá se přidat také takzvaný ztužovač.

Připravte těsto a vytvořte dvě části

Jako první by se mělo začínat těstem. Základem budou žloutky s cukrem, klasickým i vanilkovým. Ty je třeba zahřívat a šlehat ve vodní lázni na teplotu asi 40 stupňů Celsia. Potom vezměte elektrický šlehač a dotvořte jemnou a hladkou konzistenci.

Následně do směsi přidávejte ostatní ingredience, a to v podobě mouky, dále v podobě másla a samozřejmě také vajec, stejně jako v podobě oleje. Vše důkladně promíchejte. Poté nalijte na plech vyložený pečicím papírem a při teplotě 180 stupňů pečte asi 30 minut. Alternativně můžete těsto rozdělit na dva plechy a ušetřit si budoucí práci. V takovém případě dobu pečení pochopitelně zkraťte.

Připravte vanilkový krém

Jelikož jsme použili práškový pudink, je příprava tohoto krému snadná. Pudink rozpusťte ve 150 mililitrech mléka. Zbývající přiveďte k varu a rozpusťte v něm cukr. Až poté přidejte pudink rozmíchaný v mléce. Pozvolna za stálého míchání vařte do požadované tuhé konzistence. Následně dejte stranou a během chladnutí pravidelně míchejte. Po chvíli přidejte máslo pokojové teploty, které se snažte ve směsi rozpustit a poté ho s ní dokonale spojit. Zajistí pevnost pudinkového krému.

Šlehačka na závěr

Třetí část, kterou má smetanový dort, je ta šlehačková. Tady stačí kuchyňský mixér, který ji vyšlehá na požadovanou konzistenci. Cukr v tomto případě nepoužívejte. Pokud chcete zpevnit danou hmotu, použijte ztužovač šlehačky.

Kompletace je hračkou

Pokud jste pekli těsto v celku, rozřízněte ho podélně na dvě části. Pokud jste ho pekli na dvakrát, vezměte jednu část, která je základem. Na ni naneste rovnoměrně pudink a vyhlaďte do roviny. Na ten přijde šlehačka, kterou také zarovnejte. Horní vrstvou je druhá část těsta. To následně lehce pocukrujte a můžete nakrájet a servírovat.