Rustikální chléb z pouhých pěti přísad zvládne upéct bez větších obtíží i začátečník. Tak čistou chuť u kupovaného chleba ze samoobsluhy nikdy nezažijete.
Domácí pečivo se stalo hitem moderních hospodyněk. Aby také ne, s rozšířením elektronických pekáren na chléb se z jeho přípravy stala doslova hračka. Ale nemusíte se vzdát výroby vlastního chleba ani tehdy, když máte doma jen obyčejnou troubu. Ta vám totiž bohatě stačí. A nepotřebujete ani žádné speciální suroviny. Jen trochu mouky, droždí a vody.
Na jednoduchý domácí chléb budete potřebovat:
- Hladká mouka – 320 g
- čerstvé droždí – 10 g
- teplá voda – 250 ml
- cukr – 10 g
- sůl – 7 g
Návod na přípravu
Droždí rozdrobte do misky, zalijte ho teplou vodou a přidejte cukr a sůl. Směs promíchejte, zasypejte hladkou moukou prosátou přes jemné sítko a vypracujte hutné a soudržné těsto. Vložte ho do mísy, zakryjte utěrkou nebo přilnavou potravinářskou fólií a nechte ho 1 hodinu kynout.
Když těsto zdvojnásobí svůj objem, rozdělte ho na 4 díly. Z každého vytvarujte kouli, kterou rozválejte na placku a opět srolujte do válečku. Vyrovnejte je na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut v teple kynout.
Po vykynutí ostrým nožem vytvořte na povrchu bochánků podélný zářez, těsto potřete štětcem namočeným ve vodě a posypejte trochou mouky. Připravené chleby vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C péct po dobu 40 až 45 minut. Po dopečení nechte chléb zchladnout a s velkou chutí podávejte.