Pokud máte rádi jednoduchost a zároveň rádi ušetříte vaši peněženku, je tento oběd přímo ideální pro vás. Rychle jej připravíte a pak už jen čekáte, než se zapeče.
Co se týče většiny domácností, tak obědy z pekáče se rozhodně řadí mezi ty oblíbené. Skoro nic při jejich přípravě nezašpiníte, jen vše „naházíte“ dovnitř a pak čekáte, navíc umí být pěkně lahodné. Není tedy divu, že tento recept si zamiloval každý, kdo jej zkusil, protože na kombinaci brambor a kefíru nemáte nikdy co pokazit. Tento recept je sice velmi jednoduchý, to mu ovšem neubírá na jeho úžasné chuti.
Ingredience a postup přípravy
Budete potřebovat:
- Jedno kilo brambor
- 500 mililitrů kvalitního kefíru
- Jednu větší cibuli
- Tři stroužky česneku
- 200 gramů sýra
- Dle chuti sůl a pepř
- Rostlinný olej na smažení dle potřeby
- Tuk na vymazání zapékací mísy dle potřeby
- Zapékací mísu
- Pánev
- Nůž
Jako první si všechny ingredience poctivě připravte. Brambory důkladně očistěte pod vodou a následně je oloupejte a umyjte pod vodou. Co se týče cibule, tak tu budete muset oloupat a rozkrojit alespoň na polovinu. Poté ji nakrájejte na tenké plátky či kolečka dle vašich preferencí. Stroužky česneku vám bude prozatím stačit pouze oloupat.
Jídlo budete mít skoro hned hotové
Nyní si vezměte pánev a dejte ji na sporák či indukční desku. Vezměte si trochu rostlinného oleje a nechejte jej rozehřát. Hned přidejte nakrájené kousky cibule a mírně je prosmažte.
Jakmile zrůžoví, odstavte je z tepelného zdroje, abyste je nespálili. Mezitím si vezměte vhodnou zapékací mísu, pokud žádnou nemáte, tak můžete individuálně použít také pekáč.
Brambory si nakrájejte na kolečka, neměly by být zbytečně moc tlusté, aby se dobře propekly ze všech stran a měly šanci co nejvíce do sebe nasáknout kefír. Následně je začněte postupně vkládat do mísy a na ně pokládejte již osmaženou cibulku, poté prolisujte tři stroužky česneku. Přidejte sůl a pepř, pokud máte nějaké oblíbené koření, nemusíte se jej bát tam přihodit také. Dvě třetiny sýru nastrouhejte a přidejte je tam také, zbytek zalijte kefírem a všechny přísady společně důkladně promíchejte.
Pokud vám kefír přijde příliš kyselý, tak jej zkuste rozpustit ve vodě v poměru 1:1. V kyselém prostředí by se brambory moc dobře neupekly a chuť by také za moc nestála. Troubu jste si mezitím předehřáli na 180 stupňů, takže teď už do ní jen vložíte brambory a necháte je péct 30 až 35 minut. Poté je vytáhněte, zasypejte zbývající třetinou sýra a vložte je do trouby ještě na dalších 15 až 20 minut. Poté máte hotovo a můžete okamžitě podávat, dobrou chuť!