Snížení rizika vzniku demence a Alzheimerovy choroby pomocí konzumace určitých potravin

Demence už dávno nepostihuje jenom staré osoby, ale objevuje se mnohem dříve. Jak proti ní bojovat? Pomoci mohou tyto potraviny. Jsou často ideální volbou jak ve chvíli, kdy hledíme na prevenci, tak ve chvíli, kdy je naším zájmem celkově snížit následky. A jaké potraviny jsou těmi nejlepšími?

Ryby

Obecně jsou ryby velmi prospěšnými potravinami pro lidské zdraví. Bohužel v jejich kombinaci výrazně zaostáváme, což se negativně podepisuje na tom, že nás trápí nejenom demence. Ryby jsou skvělým zdrojem vitamínu D, dále také omega 3 mastných kyselin, nebo vitamínu B. Pokud chcete ty nejlepší, nebojte se tučných mořských druhů, jako je makrela, losos, nebo tuňák. Všechny seženete bez problémů.

Vejce

Jedí je nejenom sportovci pro jejich velký obsah bílkovin. Jíst by je měli i ti, které může trápit demence. Obsahují toho opravdu mnoho. Kromě zmíněných proteinů je to také široká paleta vitamínů, kam jasně řadíme ty s označením A, B, D nebo E. Vejce navíc mají tu výhodu, že mají mnoho variant úprav. Třeba vařené klasicky, ztracené, ve formě omelety nebo buličího oka, a v některých případech ho lze sníst i studené.

Játra

Rozhodně k nim nemějte odpor. Naopak. Pokud máte obavy z demence, zařazujte je do svého jídelníčku pravidelně. Kromě vitamínu D jsou také velmi bohatým zdrojem látek, jamko je železo, měď, zinek, mangan nebo selen. Připravit je lze různě, třeba jenom tak restovaná na pánvi, nebo i dušená. V prvním případě doporučíme vepřová, v tom druhém jsou lepší volbou játra drůbeží.

Zelenina

Obecně velmi doporučovaná součást jídelníčku. Ta, která může předcházet demenci je třeba kapusta, zelí, brokolice, ředkvička, kedluben, ale i různé druhy listových salátů. Je toho dost, a tak jakákoliv jednotvárnost jídla nehrozí.

Ořechy

I tady je výběr možností poměrně bohatý. Pokud budeme konkrétní, tak jsou skvělou volbou třeba lískové nebo vlašské ořechy, ale i mandle, stejně jako neuděláte chybu, když si dáte kešu ořechy, popřípadě také pistácie.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]