Správný postup při pěstování cibule zajistí úrodu, kterou nebudete stíhat sklízet

Pěstování cibule je velmi populární. Jak proto, že není až tak náročné, tak i proto, že výsledná kvalita je lepší, než u té kupované. A to nejenom pokud jde o samotnou strukturu cibule, ale i pokud jde například o její kvalitu jako takovou, nebo o chuť. Pokud jste se rozhodli cibuli také pěstovat, ukážeme vám, jak na to.

Už před samotnou výsadbou

I toto je celkem důležité. Co je správný postup? Semena cibule je třeba před samotným zasazením asi týden sušit v místě, kde teplota dosahuje 25 stupňů Celsia. Jedině tak zvýšíte pravděpodobnost toho, že se ujmou. Vhodné je vložit semena například na půdu, nebo jim připravit jiné vhodné prostředí. Nejenom, že by teplota neměla kolísat, ale vzduch v daném prostoru by měl být spíše sušší.

Fotografie: Pixabay

A ještě před tím, než je dáte do zeminy, je musíte namočit ve slané vodě. A to na tři hodiny, v roztoku, kde je v jednom litru vody rozpuštěna vrchovatá lžíce soli. Až potom začněte sázet. A pokud máte možnost, před vložením do země ještě krátce namočte do slabšího roztoku manganistanu draselného. I toto pomáhá.

Důležitá je také zemina

Při pěstování cibule nezapomínejte také na to, že by jí měla vyhovovat půda, do které je sázena. Ta by měla být nejenom kyprá, ale hlavně by měla mít všechny potřebné živiny. A ani tím to nekončí. Jakmile je cibule v zemi, tak nezapomeňte zeminu lehce posypat prosátým pískem. Ano, i toto zní jako drobnost, ale na pěstování cibule na vašich záhonech to bude mít také velký vliv. Přesvědčte se sami.

Fotografie: Pixabay

Dostatečně od sebe

Cibuli je také třeba sázet v dostatečných rozestupech. Je třeba eliminovat to, že si budou jednotlivé rostliny navzájem brát vláhu a také živiny. Také je třeba eliminovat to, že by se snad na sebe i mačkaly, což by mohlo vést k tomu, že si budou navzájem bránit v růstu. Když má cibule prostor, můžete se těšit na to, že až ji budete sklízet, zaujme vás svou velikostí.

Fotografie: Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]