Svěží tvarohové syrniki stojí za vyzkoušení. Pro chuť a jednoduchost

Slovem syrniki můžeme označit chutné tvarohové koláče, které jsou náhradou klasických lívanců. Zkuste je a ochutnejte, jaké pochoutky skrývá ukrajinská kuchyně. Ta u nás není moc běžná, což je velká škoda. Tento recept to jenom potvrzuje. Přitom stačí pár věcí a výsledek je dokonalý.

Co budete potřebovat?

Jestliže jste už slyšeli o tom, jak jsou syrniki lahodné, není nic jednoduššího než se o tom na vlastní kůži přesvědčit. Aby se vám povedly, budete potřebovat tyto suroviny:

  • 500 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mouky
  • 5 lžic krupice
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 špetku soli
  • Zakysanou smetanu nebo marmeládu na dochucení

A těstu není nic složitého

Syrniki vás zaujmou už tím, jak jednoduché je jejich těsto. Zapomeňte na kvásek, kynutí, nebo jakýkoliv složitý technologický postup. Jediné, co je třeba, je vzít všechny suroviny a následně je smíchat dohromady. Vejce použijte jenom jedno, druhé se využívá až v závěru. Vypracujete z nich těsto, které bude mít pevnější konzistenci. Vytvořte z něho jeden celistvý bochánek a nechte ho minimálně 20 minut odpočnout. Pokud ho necháte hodinu, je to jenom dobře.

Vytvořte váleček a krájejte

Nyní je třeba pokračovat ve zpracování těsta, a to tak, že z něho vytvoříte váleček, který bude mít všude stejný průměr. Potom vezměte nůž a začněte z něho odkrajovat zhruba 1,5 centimetrové kousky ve tvaru puku. Těm ještě ručním zpracováním dodejte požadovaný tvar. Z celé této dávky surovin by mělo vzniknout okolo patnácti kousků.

Pomažte vejcem a tepelně upravte

Když máte syrniki připraveny, je třeba je ještě důkladně pomazat rozšlehaným vejcem. A nyní už může dojít k tepelné úpravě. Buď je můžete dát na plech vyložený pečicím papírem a péct při 180 stupních po dobu asi 20 minut. Nebo je tu možnost číslo dvě, kdy rozpálíte pánev a budete je smažit na oleji. Je na vás, jaký druh přípravy preferujete.

Dochuťte a můžete servírovat

Když jsou syrniki téměř hotové, přichází na řadu jenom poslední krok. A to takový, že je dochutíte. Pomažte je buď zakysanou smetanou, nebo marmeládou. Nebo klidně obojím. Potom už je můžete poprvé ochutnat. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]