Sýrové tyčinky se zakysanou smetanou nesmí chybět na žádné oslavě

Chcete pohostit návštěvu něčím slaný? Nekupujte polotovary plné chemie. Připravte sýrové tyčinky, které zaujmou chutí i jednoduchostí. Až je vaši hosté ochutnají, tak si můžete být jisti tím, že se po nich jenom zapráší. I proto doporučujeme udělat velkou zásobu. Není to absolutně nic těžkého.

Co budete potřebovat?

Až se podíváte na seznam ingrediencí, bude vám jasné že v něm není nic, co byste doma neměli, co byste neznali, nebo co by se snad nedalo koupit. Spojením daných surovin vznikne zcela unikátní chuť, kterou si zamilujete nejenom vy. A co si připravit?

  • 70 dkg mouky
  • 25 dkg másla
  • 2 lžíce sádla
  • 2 žloutky
  • 30 g kvasnic
  • 15 dkg sýru
  • 175 dkg zakysané smetany
  • 1 dl mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 vejce

Připravte kvásek

Tyto sýrové tyčinky jsou unikátní tím, že jsou vyrobeny z kynutého těsta, což není zvykem. O to zajímavější ale budou. Jako první je třeba nachystat si kvásek. A to z vlažného mléka, kvasnic a cukru. Směs dejte na několik desítek minut na teplé místo, dokud kvasnice nezačnou pracovat a kvásek nevzejde. Pamatujte, že tento postup je v rámci přípravy důležitý.

Pokračujte přípravou těsta

Když je kvásek hotový, tak můžete pokračovat přípravou těsta. A to tak, že jednoduše smícháte mouku, máslo a žloutky. Vše důkladně propracujete, dokud nevznikne jednotné těsto. To následně nechte ještě pár desítek minut kynout, dokud nedojde ke zdvojnásobení jeho objemu. A potom ho máte připraveno. Dobu kynutí se snažte nijak nezkracovat.

Začněte s tvorbou tyčinek

Těsto vyválejte na silnější placku a začněte z něho vytvarovat jednotlivé tyčinky. Ty následně přendávejte na plech s pečicím papírem, který jste pomazali trochou sádla. Když jsou tyčinky na svém místě, pomažte je rozšlehaným vajíčkem a posypte strouhaným sýrem. Zbytek už za vás udělá vaše trouba. Rozehřejte ji na 200 stupňů Celsia a pečte tyčinky dozlatova. Potom nechte vychladnout a ochutnejte. Jsou lahodné, že ano?