Tajemství rozmnožování orchidejí podle osvědčených postupů zkušených pěstitelů

Orchideje se těší mezi lidmi velké oblibě pro své krásné květy v pestrých barvách. Jejich pěstování není nijak náročné. Orchidej je vcelku nenáročná květina, která je schopná zkrášlit kdejaký interiér. Aby se rostlině skutečně dobře dařilo, je nutné se o ni pravidelně starat. Důležitá je nejen zálivka, ale i občasné hnojení. A jak docílit toho, abyste měli v domácnosti orchidejí více? Poradíme vám, jak květinu namnožit.

Fotografie: Youtube

Jak urychlit zakořenění orchidejí?

Aby výhonky orchidejí rychleji tvořily kořeny, postupujte takto:

  • zakupte si v zahradnictví vhodný substrát na orchideje, ideálně mech namíchaný s kousky stromové kůry
  • substrát pak namočte do trochy vody
  • z navlhčeného mechu a kůry pak udělejte jakési chuchvalce, které přichyťte k výhonkům orchidejí pomocí nitě (možností je také přichycení kousky starých silonek)
  • chuchvalce následně přikryjte kusem fólie

Každý den z chuchvalce substrátu sundejte fólii a kropte jej vodou. Za devět až deset dnů by se měly objevit první kořínky u výhonků.

Fotografie: Freepik

Řízkování orchidejí a sadba výhonků

Výhonky ze stonku jednoduše odřízněte asi centimetr nad kořínky. Jednotlivé řízky by měly být dlouhé zhruba 10 až 12 centimetrů. Pak si k ruce vezměte ideálně průhledné květináče, nebo proutěné košíky, naplňte je mechem smíchaným s kůrou a zasaďte výhonek.

Rostlinu je nutné zabalit z počátku do fólie, kterou pravidelně odkrýváte 2x denně na 20 až 25 minut. Také myslete na vhodné umístění zasazeného výhonku a teplotu v místnosti. Orchidej potřebuje teplo a světlo. Výhonky je také možné vysadit do jednoho většího truhlíku a poté vysazovat po čtyřech měsících zvlášť.

Jednou za pět až sedm dní je vhodné orchidej hnojit. Pomohou speciální hnojiva ze zahradnictví, nebo i ta organická, například z banánové slupky. Zálivku provádějte tak, že květináč namočíte do vody, necháte nasát substrát, a nakonec přebytečnou tekutinu odlijete.

Úvodní Fotografie: Freepik 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]