Nekonečné množství česneku lze vypěstovat rychle a jednoduše v jakékoliv domácnosti

Obecně je česnek považovaný za velmi zdravou surovinu, která se často používá i v lidovém léčitelství. Říká se o něm, že je až desetkrát silnější než leckterá průmyslově vyráběná antibiotika. Pokud si budete chtít vypěstovat česnekové výhonky do pomazánky, máme pro vás skvělý tip, jak to učinit krok za krokem v domácích podmínkách. Je to vlastně neuvěřitelně snadné.

Fotografie: Cultivo Paso a paso

Co budete potřebovat k pěstování česneku v domácích podmínkách?

Než se pustíte do pěstování, připravte si následující:

  • několik stroužků česneku, které neloupejte
  • 2 až 3 dřevěné špejle
  • vysokou plastovou odměrku
  • vodu
  • utěrku nebo hadřík
  • plastovou misku
Fotografie: Cultivo Paso a paso

Jak postupovat při pěstování česneku?

Nejprve si z česnekové palice oddělte jednotlivé stroužky. Ty rozhodně neloupejte, a i se slupkou je napíchněte na dřevěné špejle. Mezi jednotlivými stroužky ponechejte alespoň centimetrový odstup. Na jednu špejli se vejde zhruba pět stroužků česneku.

Poté jednotlivé špejle s česnekem vložte do vysoké plastové odměrky a zalijte až po vrch vodou. Odměrku přikryjte utěrkou, nebo hadříkem a nechte klíčit asi dva dny. Po uplynutí doby zpozorujete u jednotlivých stroužků klíčky.

Fotografie: Cultivo Paso a paso

Takto špejle vyjměte z vody a položte vodorovně na plastovou misku. Pomocí dvou postranních špejlí a tavné pistole je připevněte k nádobě. Tu naplňte vrchovatě vodou, aby klíčky byly zcela ponořené v tekutině. Průběžně vodu doplňujte.

Fotografie: Cultivo Paso a paso

Vyčkejte, až se vytvoří zelené česnekové výhonky. To pár dní potrvá. Pak už si jen můžete užívat skvělou chuť čerstvého zeleného česneku v pomazánce, nebo v polévce. Zeleň je možné sklidit, nasekat nadrobno a vložit do plastové misky s víčkem. V této podobě můžete česnek zamrazit na příhodnější dobu. Zcela jistě ho zužitkujete, když budete pro rodinu vařit oblíbené pokrmy.

Pěstování česneku tímto stylem lze provádět v kteroukoliv roční dobu. Preferujte, pokud možno česnek český, který je mnohem aromatičtější a kvalitnější než ten zahraniční. Pokuste se vyhnout česneku čínskému.

Úvodní Fotografie: Cultivo Paso a paso

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]