Pokud se někomu z vašich blízkých blíží narozeniny či jiná významná událost, máte šanci je překvapit tímto chutným dortem s vanilkovým krémem.
Tvorba dortů není vždy jednoduchá záležitost a není divu, že se většina lidí raději spolehne na cukráře a dort si prostě objedná. To je sice chytré řešení, ale i tak nikdy nemáte jistotu, že dort bude dle vašich představ. A hlavně, není nic krásnějšího, než pro někoho udělat něco od srdce, nehledě na to, zda bude výsledný dort vypadat jako z reklamy. Třeba tento je na přípravu vcelku jednoduchý a určitě se povede i vám, ozdobit jej můžete dle fantazie a s chutí budete spokojeni.
Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:
Korpus:
- Hladká mouka – 130 g
- Cukr krystal – 180 g
- Vejce – 5 kusů
- Prášek do pečiva – 1 lžička
Vanilkový krém:
- Vejce – 1 kus
- Plnotučné mléko – 250 ml
- Cukr krystal – 90 g
- Hladká mouka – 1 lžíce
- Máslo – 80 g
- Vanilkový cukr – dle chuti
Sirup:
- Plnotučné mléko – 1 sklenice
- Moučkový cukr – 1 lžíce
Poleva:
- Kakaový prášek – 4 lžíce
- Cukr krystal – 4 lžíce
- Máslo – 40 g
- Plnotučné mléko – 30 až 40 ml
Vejce rozklepněte do větší mísy a šlehejte je, dokud nezačnou pěnit. Poté do nich postupně zašlehávejte cukr. Hladkou mouku smíchejte zvlášť s práškem do pečiva a tuto směs do vajec přimíchejte za pomoci stěrky.
Nachystejte si formu na dort o průměru 22 cm a vystelte ji pečicím papírem, těsto do ní nalijte a zarovnejte ho. Dejte formu do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte korpus okolo 30 minut.
Po dopečení korpus vyjměte z formy i pečicího papíru a vyčkejte, než vychladne. Poté můžete připravit krém. Do hluboké pánve nalijte plnotučné mléko a smíchejte ho s rozšlehaným žloutkem s cukrem. Přidejte do směsi i hladkou mouku a za stálého míchání krém vařte, dokud nezhoustne. Po zhoustnutí ho okamžitě dejte do mísy a přidejte do něj vanilkový cukr spolu s máslem.
Dort se hodí na všechny příležitosti
Tyčovým mixérem tyto suroviny zapracujte do krému. Rozdělte dort na dvě poloviny a smíchejte plnotučné mléko s moučkovým cukrem. Výsledný sirup naneste na obě vnitřní části korpusu. Naplňte dort připraveným krémem a přikryjte ho pečicím papírem, talířem, dejte ho do formy a následně na dvě hodiny do lednice zatuhnout.
Poté připravte polevu. Do menšího kastrůlku nalijte plnotučné mléko a vmíchejte do nej kakaový prášek, cukr a máslo. Dejte směs na oheň a vařte ji tak dlouho, dokud vám nevznikne jednolitá poleva. Po dosáhnutí bodu varu směs vařte cca minutu a nalijte ji na nachystaný a vychlazený dort. Po dozdobení dle vaší libosti můžete dort podávat, dobrou chuť!
Napište komentář