Takové TIRAMISU nekoupíte ani v cukrárně! Kamarádka si z Francie přivezla jedinečný recept. Chutná milionkrát lépe než ten, který všichni znáte

Tiramisu dort zná skoro každý a asi by bylo těžké jmenovat něco, co by se ke kávě hodilo více. Z obchodu je sice skvělý, ale na domácí pečení nemá nic. 

Máte volné odpoledne a uvažujete, jak byste jej mohli strávit? Co takhle si upéct něco dobrého? Tento dort nepatří mezi ty jednoduché a asi vám i nějakou chvíli zabere, než jej budete mít hotový. O to více vám ale ve výsledku bude chutnat, protože v tomto případě se tvrdá dřina vyplatí. Pokud si tedy chcete troufnout na něco náročnějšího a trochu se uvolnit od každodenních starostí, neváhejte.

Ingredience a postup přípravy

Na těsto budete potřebovat:

  • Sto mililitrů plnotučného mléka
  • Dvě vejce
  • Čtyři polévkové lžíce rostlinného oleje
  • Sto deset gramů mouky
  • Dvacet pět gramů kakaa
  • Devadesát gramů cukru
  • Jednu čajovou lžičku jedlé sody
  • Špetku soli
  • Jednu polévkovou lžící 9% octa
  • Mísu
  • Metličku
  • Síto
  • Formu na pečení
  • Pečící papír
  • Špejli
  • Nůž
  • Formu na tvarování dortu
  • Acetátovou fólii na tvarování dortu

Na vnitřní náplň budete potřebovat:

  • Dvě polévkové lžíce kakaa
  • Sedmdesát mililitrů plnotučného mléka
  • Dvě polévkové lžíce rostlinného oleje
  • Čtyřicet gramů cukru
  • Metličku
  • Menší misku

Na krém budete potřebovat:

  • Tři sta mililitrů smetany s obsahem tuku 30 až 35%
  • Čtyřicet gramů kávy dle vašeho uvážení (nejlepší je espresso)
  • Sto gramů bílé čokolády
  • Tři sta padesát gramů smetanového sýru mascarpone
  • Hrnec
  • Metličku
  • Misku
  • Šlehač
  • Nezapomeňte nechat trochu kakaa na finální posypání

Nejprve si vytvořte menší základ pro krém, který bude potřeba vychladit. Do menšího hrnce nalijte šedesát mililitrů smetany a přidejte i kávu, promíchejte a rozehřejte. Následně přidejte bílou čokoládu a míchejte, dokud směs nebude hladká a bez hrudek. Poté přelijte do mističky a odložte do lednice. Mouku, kakao, cukr, jedlou sodu a špetku soli vložte do misky a promíchejte. Do vzniklé suché směsi rozklepněte obě vajíčka, přilijte mléko pokojové teploty a rostlinný olej.

Opět míchejte, dokud směs nebude krásně hladká. Na závěr nezapomeňte na ocet, s pomocí metličky jej s celou směsí rychle zamíchejte. Formu si vyložte pečícím papírem a těsto do ní nalijte. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a nechejte péct okolo 20 až 25 minut. S pomocí špejle kontrolujte, zda již není hotovo. Pokud ji zapíchnete doprostřed a vytáhnete čistou, těsto je dopečeno.

Lahodný dort bude snězený mrknutím oka

Během pečení těsta se vrhněte na vnitřní náplň. Do hrnce nalijte mléko a postupně jej rozehřejte, mezitím do menší misky smíchejte cukr a kakao. Teplé mléko do misky přelijte a promíchejte. Teď už jen stačí přidat olej a metličkou rozmíchat do hladka.

Po dopečení do těsta udělejte po celém jeho povrchu hluboké díry, do kterých náplň postupně nalijte. Dělejte to pomalu, aby se těsta zvládlo nasáknout celé. Než vám základ vychladne, vrhněte se na dokončení krému.

Do větší mísy vložte smetanový sýr, zbytek smetany a vychlazenou směs z lednice, jež jste připravovali na začátku. Pomocí šlehače nejprve pomalu, ale poté rychleji vyšlehejte. Výsledná hmota bude dvakrát větší, než to, s čím jste začali. Dvě lžíce z krému odeberte, abyste dort mohli nakonec zarovnat i z boků. Vychlazené těsto si vezměte a pokud je jeho vrchol ve tvaru hrbolu, tak jej odřežte, abyste měli rovnou plochu.

Dort rozpulte a první část vložte do formy na tvarování dortu a acetátové folie. Naneste první polovinu krému a na tu položte druhou část dortu, mírně zatlačte a naneste zbytek krému. Nechejte v lednici alespoň čtyři hodiny, nejlepší je ovšem odležet na noc. Poté z formy i folie dort vejměte, natřete boky krémem a na závěr zasypejte kakaem (které můžete klidně smíchat s trochou kávy). Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]