Tato hrášková polévka zachutná i těm, kteří luštěniny moc nemusí

Hrášková polévka je snadná, je chutná a také vás zahřeje i zasytí. Tedy pokud ji připravíte správně, podle našeho receptu. Ten vás přesvědčí o tom, že byste této polévce rozhodně měli dát šanci. A to i v případě, že hrách nebo luštěniny obecně příliš nevyhledáváte.

Hrách existuje v několika odrůdách

Pokud má vzniknout ta pravá hrášková polévka, je třeba vědět, že hrách existuje v několika odrůdách. Třeba jako klasický zelený, ale je také hrách žlutý. Můžete vyzkoušet obě dvě varianty, jelikož každá chutná přece jenom trochu jinak.

Základem je vaření

Myslete také na to, že aby se vám hrášková polévka skutečně povedla, je třeba, aby byl vařený hrách dostatečně měkký. To se podepíše jak na samotné chuti vaší polévky, tak se to podepíše samozřejmě také na tom, jakou bude mít výslednou konzistenci.

Co budete potřebovat?

Jdeme na to. Aby se vám hrášková polévka povedla, je třeba mít po ruce všechny nezbytné ingredience. Ukážeme si, které to jsou.

  • 500 g vepřových žeber
  • 300 g uzeného masa
  • 200 g hrášku
  • 1 mrkev
  • 1 cibuli
  • 4 brambory
  • Bobkový list, nové koření, sůl a pepř

Hrášek je třeba namočit

Hrachová polévka, tedy její vaření, by mělo být plánováno. Je třeba ho nejprve namočit. Nejlépe potom už den předem, nebo alespoň na několik hodin. Tím nasákne vodu a bude podstatně měkčí a také se mnohem dříve uvaří.

Nachystejte maso

Základem polévky je také maso, tedy masový vývar. Z vepřových žeber je vhodné odstranit přebytečný tuk. Pokud máte jejich celou velkou část, je také vhodné rozdělit je na části menší.

Připravte si vývar

Nyní dejte maso, ale i bobkový list a nové koření do hrnce a založte vývar. Vařte ho asi hodinu, dokud nedojde k tomu, že bude maso měkké. Potom můžete všechny ingredience vyjmout a do vývaru vložíte hrášek, který začnete vařit, dokud nebude měkký.

Použijte pánev

Zatímco se hrášek vaří, použijte pánev a do ní dejte trochu oleje a najemno nakrájenou cibuli, kterou orestujte a přidejte také mrkev. Potom přidejte také na menší kostky nakrájené uzené maso, které také krátce orestujte. Když je hotovo, dejte stranou.

Použijte brambory

Jakmile je hrášek měkký, můžete použít i brambory. Nakrájejte je na kousky a dejte je vařit do hrnce. Postačí zhruba 10 minut, aby změkly. Když jsou měkké, máte základ na polévku hotový.

Vše smíchejte

Nyní už stačí jenom všechno smíchat v hrnci. Tedy i samotný obsah vaší pánve. Několikrát zamíchejte a vaše hrachová polévka je hotová. Pokud však máte raději krémovou verzi, vezměte mixér a obsah hrnce – brambory a hrášek promixujte. Až potom přidejte obsah pánve a potom můžete začít se servírováním.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]