Tento makový závin zaujme svou vláčností a dokonalou chuťovou explozí

Těžko byste hledali známější sladké pečivo, než je makový závin. Hodí se jako dezert při oslavách, i sladká snídaně. Pokud vám kupované varianty nechutnají kvůli nedostatku náplně a nekvalitním těstu, nezoufejte. Můžete si makový závin nachystat i doma. Jak na to?

Základem jsou potřebné ingredience

Pro větší přehlednost si je rozdělíme do dvou kategorií. Tou první jsou ingredience na těsto, kterými začneme. Zde uveďme, že na makový závin je nejlepší volbou kynuté těsto. Na to si nachystejte:

  • 20 g čerstvých kvasnic
  • ½ dcl mléka
  • 50 dkg mouky
  • 6 dkg cukru
  • 25 dkg másla
  • 1 vejce
  • 3 žloutky

Když máte suroviny na těsto připraveny, tak se můžete posunout dále a dát dohromady suroviny určené na bohatou makovou náplň. Tady budete potřebovat tyti ingredience:

  • 1 dcl mléka
  • 20 dkg cukru
  • 40 dkg máku
  • 5 dkg rozinek
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce džemu
  • 2 lžíce medu
  • 1 citron

Začínáme kváskem a kynutým těstem

Aby bylo těsto na makový závin takové, jaké má být, je třeba začít kváskem. A to tak, že ohřejete mléko, přidáte do něho trochu cukru a dáte na několik desítek minut na teplé místo, dokud kvásek nevzejde. Potom můžete pokračovat dále. A to tak, že kromě jednoho jediného vajíčka smícháte všechny ingredience dohromady. Vytvoříte těsto, které dáte zase na teplé místo na několik desítek minut kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

Ani náplň není nic složitého

Když těsto kyne, můžete se pustit do přípravy náplně. Ani tady nehledejte žádné složitosti. Vezměte hrnec, vložte do něho všechny ingredience, přidejte šťávu z jednoho citronu a provařte. Vařte do doby, než bude mít náplň požadovanou konzistenci. Následně sporák vypněte a nechte směs chladnout.

Jdeme do finále

Připravené těsto si vyválejte na tenčí placku. Následně na něho rovnoměrně nanášejte makovou náplň. Potom je třeba trochu cviku se zabalením, což jistě zvládnete. Závin přendejte na plech vyložený pečicím papírem a hurá do trouby. Ještě před tím ho však potřete rozšlehaným vejcem. Trouba by měla být rozehřátá na 180 stupňů a ideální doba pečení je 45 minut.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]