Ne každý je zdatný pekař a mnohdy na pečení ani není čas. Právě z těchto důvodů je úžasné, že existují i recepty na přípravu dortu, který nemusíte péct.
Kdo by neměl rád oreo sušenky? Mléčná bílá náplň mezi dvěma sladkými oplatky, to si prostě zamiluje každý. Tuto pochutinu ovšem můžete povýšit na úplně novou úroveň, je totiž dokonalou ingrediencí na chutný dort. Pokud tedy čekáte návštěvu a potřebujete narychlo něco vytvořit, či jen chcete potěšit chuťové buňky sebe a svých blízkých, nyní máte možnost.
Ingredience a postup přípravy korpusu
Na korpus budete potřebovat:
- Cca čtrnáct sušenek oreo
- Čtyřicet gramů másla
- Sáček
- Dortovou formu
- Lžíci
Na krém budete potřebovat:
- Dvě stě gramů smetany ke šlehání
- Tři sta gramů mascarpone
- Dvě stě gramů tmavé čokolády
- Jednu lžičku vanilkového extraktu
- Čtyřicet gramů cukru
- Nůž
- Hlubokou mísu
- Šlehač či metličku
Na polevu budete potřebovat:
- Sto gramů tmavé čokolády
- Sto gramů smetany ke šlehání
- Kastrolek
- Misku
- Mřížku
Nejprve si vezměte sušenky oreo a seškrábněte z nich veškerý krém, který můžete ihned sníst. Nyní si vezměte velký plastový sáček, nejlépe uzavíratelný a sušenky do něj vložte. Nyní si vezměte například váleček či cokoliv jiného a rozdrťte je na co nejmenší drobky, nejlépe, aby připomínaly prach. Jestliže ovšem vlastníte mixér či elektrický mlýnek, můžete jej namísto metody se sáčkem použít.
Bude se vám rozplývat na jazyku
Máslo rozpusťte a nalijte jej do sáčku k rozdrceným sušenkám, sáček zavřete a mezi rukama zpracovávejte, dokud vám nevznikne jednolité těstíčko. To poté vložte do formy na dort, s pomocí lžičky vytvarujte a zarovnejte a následně vložte do lednice na cca dvacet minut, dokud neztuhne.
Mezitím si připravte krém. S pomocí nože nasekejte čokoládu na drobné kousky a nechejte rozpustit v teplé vodní lázni. Díky nasekání se rozpustí rychleji. Do hluboké mísy vložte mascarpone a nožem jej trochu promíchejte.
Přidejte vanilkový extrakt, cukr a udělejte to samé. Na závěr do něj vlijte i rozpuštěnou čokoládu a všechno vymíchejte do kakaové hmoty. Do další hlubší misky nalijte šlehačku a s pomocí metličky ji vyšlehejte do pěny. Tu opatrně smíchejte s již vytvořenou hnědou hmotou, míchejte krouživými pohyby směrem nahoru. Tím vytvoříte krém, který následně vyklopte na vychlazený korpus a uhlaďte do roviny. Nechejte zatuhnout v lednici na další čtyři hodiny. Po uplynulé době se můžete vrhnout na polevu.
Do kastrolku si nalijte plnotučnou smetanu a nechejte ji na mírném ohni rozehřát až do bodu varu. Mezitím si nasekejte čokoládu v misce a až smetana začne vařit, tak jí do čokolády přelijte, čímž ji i rozpustíte.
Okamžitě začněte míchat, dokud vám nevznikne lesklá poleva. Nechejte ji zchladnout, vytáhněte dort z lednice, položte ho na mřížku a krouživými pohyby na něj polevu lijte. Nechejte vychladit a ztuhnout a můžete podávat třeba ke kávě. Dobrou chuť!