Papanasi se řadí mezi dezerty, které vás dokáží překvapit. Na jedné straně je jeho příprava velmi ekonomická, na druhé straně se pyšní téměř neodolatelnou chutí.
Tradiční rumunskou pochutinu připravíte z několika málo základních surovin, které má většina z vás jistě doma. Možná to pro vás bude vítaná změna. Kvůli tomuto receptu totiž nemusíte chodit do obchodu a shánět nejrůznější speciality. Nadýchaný a podmanivý dezert papanasi se tradičně připravuje ze směsi tvarohu (či sýru), mouky a vajec. Jako poleva se používá kysaná smetana, džem a ovoce. Pokud se vám již nyní sbíhají sliny, na nic nečekejte a pusťte se do jeho přípravy.
Ingredience potřebné pro přípravu papanasi:
- 500 gramů měkkého sýru
- 1 kus vejce velikosti M
- cukr krupice (dle vašich chuťových preferencí)
- krupice (dle potřeby)
- strouhanka (dle potřeby)
- olej (dle potřeby)
Příprava dezertu vás bude bavit
Celá příprava dezertu je velmi jednoduchá a zvládnete ji v několika málo krocích. Ze všeho nejdříve si připravte větší mísu, do které dejte půl kilogramu měkkého sýru, rozklepněte vejce a přisypte krupici a cukr. Cukru i krupice volte přiměřené množství – tak, aby vám výsledná směs chutnala (tedy nebyla na vaše poměry například přeslazená) a zároveň byla kompaktní a dokonale hladká.
Jakmile budete mít těsto připravené, vezměte si k ruce větší hrnec, do kterého napusťte vodu. Tu následně přiveďte k varu. Do vroucí vody následně vkládejte kuličky, které vytvarujete z připraveného těsta.
Pokud je těsto příliš lepivé na to, aby z něj šly kuličky vytvořit, přidejte do něj ještě trochu krupičky a chvíli počkejte (krupička nabyde a těsto bude o něco tužší, respektive přestane být lepivé).
Kuličky ponechte ve vroucí vodě tak dlouho, dokud nezačnou samy vyplouvat na hladinu. Poté je vyndejte. Uvařené kuličky obalte ve směsi strouhanky a cukru. Směs si připravíte tak, že na pánvi rozpálíte trochu oleje, na nějž nasypete menší množství strouhanky, kterou následně pár minut smažíte. Po několika minutách ke strouhance přisypte cukr a smažte další minutu až dvě.
Hotovou směs z pánve přesypejte do přiměřeně velké misky a obalte v ní všechny uvařené papanasi. Kuličky byste měli obalovat bezprostředně poté, co je vyndáte z vody – směs na jejich povrch lépe přilne. Obalené kuličky servírujte se zakysanou smetanou a džemem. Výsledný pokrm tak bude příjemně sladko-kyselý a chuťově vyvážený.