Turecké karbanátky s mlékem: Tento recept mi dal hotelový kuchař na dovolené a musím uznat, že lepší jsem v životě nejedla

Nikdy není na škodu, když se při přípravě jídla necháte inspirovat recepty z různých koutů světa. Bezesporu zajímavou kuchyní je turecká, která je v mnohé podobná té naší.

I v tureckých receptech se pracuje s mletým masem. Na rozdíl od těch českých ale do něho kuchaři nepřidávají namočený rohlík, ale spíše ho štědře doplní zeleninou a kořením. A samozřejmě nesmějí zapomenout na jednu důležitou ingredienci, kterou je mléko. To dodá mletému masu na šťavnatosti a chutnosti. Pojďte si podle našeho návodu jeden takový turecký recept vyzkoušet.

Co budete potřebovat na přípravu tureckého mletého masa

  • 0,5 kg mletého hovězího masa
  • 1 středně velká cibule
  • 10 polévkových lžic mléka
  • 5 polévkových lžic strouhanky
  • polohrubá mouka dle potřeby na obalování
  • koření na maso dle chuti
  • 2 stroužky česneku

  • sůl a mletý pepř dle potřeby a vašich zvyklostí
  • řepkový olej na smažení

Postup přípravy

  1. Do hlubší mísy dáte mleté hovězí maso a přidáte k němu mléko, strouhanku, koření. Pak ho opepříte a osolíte podle svých zvyklostí. Někdo má rád maso pálivější a slanější.
  2. Do směsi přidáte utřený česnek a jemně nakrájenou cibuli.
  3. Masovou směs je třeba dobře promíchat a pak nechat asi půl hodiny odpočívat.
  4. Ze směsi budete tvarovat jednotlivé karbanátky, které obalíte v polohrubé mouce.
  5. Karbanátky pomalu osmažíte v hlubší pánvi na řepkovém oleji do zhnědnutí. Pozor, abyste je nespálili. Karbanátky je možné také dusit, což je vhodné zejména pro osoby, které nesmějí konzumovat smažené pokrmy.
  6. Karbanátky je nejlépe podávat s bramborovou kaší i s vařenými bramborami. Hodí se jak na oběd, tak i na večeři. Je možné je také dát na chleba vzít s sebou na výlet jako chutné občerstvení.
  7. Když si tento recept doma připravíte, tak nakonec zjistíte, že turecký recept na karbanátky se tolik neliší od jeho české verze.