Tvaroh si už nekupuje. Naučila se ho vyrábět z kefíru

Tvaroh je velmi prospěným mléčným výrobkem. Roli však hraje jeho kvalita. Naučíme vás vyrobit si domácí variantu, jenom z kefíru. Zní to možná až moc jednoduše, ale realita je skutečně taková, že na výrobu domácího tvarohu není třeba nic speciálního, jenom tento známý kysaný nápoj. A ten si můžete buď koupit, nebo také vyrobit. A to z mléka. Co zvolíte, to je na vás. My jdeme na recept na tvaroh.

Základem je kvalitní kefír

To, co budete potřebovat, to je kvalitní kefír. Ten by měl být, pokud možno co nejčerstvější. I to se podepisuje na tom, jaký následně bude tvaroh. Jeden litr kefíru by vám měl vystačit na zhruba 350 gramů tvarohu. Podle toho, kolik ho potřebujete, můžete upravit množství. Když máte, co potřebujete, můžete se pustit do práce.

Kefír dejte do mrazáku

Zdá se to až neuvěřitelné, ale realita je opravdu taková, že tvaroh z kefíru vyrobíte právě tak, že ten dáte do mrazáku. Nejlépe přes noc, aby opravdu dokonale zmrznul. Na přípravu tedy myslete s předstihem, jelikož než litr kefíru zmrzne opravdu tak jak má, může to trvat i několik dlouhých hodin. A až po nich můžete pokračovat dále.

Vyndejte kefír a zabalte ho do utěrek

Když je kefír pořádně zmrzlý, tak ho vyndejte z mrazáku, sejměte jeho obal a celý zmrazený kus dejte do několika vrstev utěrek. Snažte se ho do nich zabalit tak, aby bylo možné utěrky pověsit. A to buď nad dřez, nebo nad kýbl, nebo jinou nádobu. Takto nechte dalších pár hodin. Led bude povolovat a skrz utěrku bude prokapávat tekutina. Když přestane, je to signál, že je váš tvaroh hotový.

Vezměte utěrky, rozbalte je, a to co uvidíte uvnitř, to je chutná domácí tvaroh, která jste jednoduše vyronili zcela bez chemie. A na co se dá využít? To už necháme jenom na vás. Ideální je i samotný, protože chutná naprosto dokonale. To nám jistě potvrdíte hned při prvním soustu, které zamíří do vašich úst.