Tvarohový dort nadchne chutí i svou barevnou strukturou

Že musí být tvarohový dort jenom obyčejný bílý? Rozhodně ne. Tento recept vám ukáže, jak dokonale může vypadat. Když k tomu přidáte také jeho skvělou chuť nebo i to, jak je jednoduchý, nebudete váhat a vyzkoušíte ho také. Podle našeho receptu je to skutečná hračka.

Podívejte se, co bude potřeba

Aby se vám tvarohový dort povedl, je třeba nejenom dodržet postup přípravy, ale mít i ty pravé ingredience. O jaké se jedná? Podívejte se společně s námi.

  • 130 g másla
  • 4 vejce
  • 500 g tvarohu
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička škrobu
  • 1 hrnek cukru
  • ½ hrnku rozinek
  • 1,5 hrnku mouky
  • 1 lžíce citronové kůry

Připravit těsto je jednoduché

Nejprve jdeme na přípravu těsta, které je na tento tvarohový dort nezbytné. Základem je mouka, prášek do pečiva, 100 gramů másla a také část cukru klasického i vanilkového. Vše důkladně promíchejte a na závěr přidejte také kakao a 1 vejce. Vše znovu spojte a vznikne vám těsto požadované konzistenci. Zhruba jednu třetinu odeberte, dejte ji do sáčku a vložte do mrazáku. Zbytek těsta nechte odpočívat.

Nachystejte si náplň

Po těstě následuje příprava náplně. Ani ta není nijak složitá. Vezměte zbývající máslo, k němu přidejte tvaroh, dále rozinky, citronovou kůru a zbytek cukrů a také škrob. Vše důkladně promíchejte. Následně pokračujte tím, že z bílků ze tří vajec ušleháte sníh a ten následně do tvarohu vmícháte. Potom vmícháte ještě samotné žloutky a náplň na tvarohový dort je hotová. Nechte ji chvíli odpočinout.

Jdeme na kompletaci

Vezměte si formu o velikosti asi 20 x 20 centimetrů a dejte na ní odpočinutí těsto. Mělo by být rovnoměrně rozprostřené po celém povrchu. Na něho potom rovnoměrně namažte celou tvarohovou náplň. Nyní už přichází čas také na těsto z mrazáku, které na hrubém struhadle nastrouháte na povrch vašeho dortu.

Pečte 50 minut

Vše je připraveno, a tak můžete tvarohový koláč vložit do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Doba pečení je asi 50 minut. Následně dort vyndejte a nechte ho vychladnout. Poslední krok už je jednoduchý. Stačí ho nakrájet a ochutnat. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]