Účinný fígl na čištění trouby díky kterému bude zářit novotou

Fotografie: Freepik

Trouba je domácí spotřebič, který se během používaní výrazně zanáší jak zvenčí, tak zevnitř. Na rozdíl od jiných spotřebičů představuje u trouby odstranění provozního znečištění poměrně náročný úkol. Pro běžné čištění se aplikují často velmi agresivní mechanické nástroje, jež mohou vnitřek trouby poškrábat, anebo agresivní přípravky.

Existuje však také velmi účinná přírodní varianta, jejímž prostřednictvím lze dokonale vyčistit troubu bez použití nebezpečných přípravků.

Výhody čištění trouby přírodní cestou

Vedle skutečnosti, že se vyhnete používání agresivních látek, které mohou způsobovat nejen nepříjemné reakce vašeho těla v podobě alergií či respiračních problémů, případně nepříjemného zápachu, je použití domácího čistícího prostředku z přírodních materiálů výhodné také proto, že se jedná o poměrně levné a ekologické řešení. Prostředek můžete navíc vždy připravit jako čerstvý, takže není nutné jej skladovat v plastových nádobách.

Příprava čisticího prostředku na vnitřní povrchy trouby

K přípravě čističe je potřeba následující ingredience:

  • voda
  • jedlá soda – 2 lžíce
  • ocet – 2 lžíce
Fotografie: Pixabay

K aplikaci je pak potřeba si připravit:

  • skleněnou nádobu s rozprašovačem (je možné použít i platovou)
  • tři hadry
  • malou misku

Aplikace domácího prostředku na čištění trouby

Vyčištění vnitřních povrchů trouby je pak realizováno následujícím postupem:

  1. Vyjměte rošty z trouby.
  2. Jedlou sodu smíchejte v misce s trochou vody, dokud nevytvoříte tužší pastu.
  3. Pastu postupně rozetřete po celém vnitřním povrchu trouby pomocí jednoho hadříku. Pokryjte pastou důkladně celý vnitřní povrch trouby.
  4. Nechte nejméně 12 hodin působit (ideálně přes noc) – barva pasty se změní z bílé na hnědou.
  5. Po 12 hodinách otřete vnitřek trouby navlhčeným hadrem do čista.
  6. Nalejte ocet do nádobky s rozprašovačem a postříkejte jím vnitřek trouby.
  7. Poté navlhčete třetí hadr a důkladně jím ještě jednou setřete vnitřní povrchy trouby, abyste odstranili veškeré zbytky sody.
  8. Otřete rošty a vraťte je na místo.
  9. Zapněte roubu na nízkou teplotu a nechte ji 15-20 minut topit, aby vyschla.
Fotografie: Freepik

Čištění vnějšího a vnitřního skla dvířek

Pro vyčištění dvířek trouby (jsou-li vyrobeny za skla) se používá jedlá soda s trochou vody. Opět se vytvoří hustá pasta, která se po nanesení nechá na skle působit 30 minut. Následně je potřeba pastu důkladně otřít navlhčeným hadrem a doleštit.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]