Ucpaný odtok vyčistíte snadno, rychle a hlavně levně za pomoci jedlé sody

Jedlá soda je základní kuchyňská potřeba, která se dá použít i při úklidových pracích. Dokáže zbavit koupelnu plísně, varnou konvici od vodního kamene nebo vyčistí ucpaný odtok. Nejčastěji se odtok ucpe díky tukům (mastnota z nádobí) a někdo dokonce vylévá použitý olej ze smažení do dřezu. Což je kámen úrazu.

Jedlá soda nebo hydrogenuhličitan sodný je přirozeně se vyskytující minerální sloučenina. Mírně alkalický prášek, může rozpustit minerální usazeniny a organické materiály, jako je tuk. Kromě toho má jedlá soda mírné dezinfekční vlastnosti, které mohou bojovat proti bakteriím a houbám způsobujícím zápach.

Použití chemických čističů má mnoho nevýhod. Nejenže mohou být velmi nebezpečné pro kůži a mohou způsobit vážné popáleniny, zdravé není ani vdechování částeček těchto přípravků. Profesionální instalatéři obvykle varují před použitím těchto výrobků a některé bytové domy výslovně zakazují chemické čističe. Než sáhnete po žíravém chemickém produktu, abyste vyčistili odtok, zkuste jedlou sodu.

Jedlá soda i jako prevence

Nasypte jednou týdně do odtoku půl až jeden šálek jedlé sody, 2 lžíce kuchyňské soli a zalijte sklenicí octa. Nechte 10 minut působit a propláchněte odtok vroucí vodou smíchanou s tekutým mýdlem, jako prevenci proti mastnotě a ucpávání. Jestliže se voda stále pomalu vypouští, udělejte totéž i 2x po sobě. Nakonec pusťte proud čisté vody, aby se nečistoty spláchly.

Co vše k této práci potřebujete?

  • Destilovaný ocet
  • Jedlou sodu nebo prášek do pečiva
  • Mycí prostředek na nádobí
  • Vřelou vodu
  • Sůl

Čištění odtoku jedlou sodou byste měli provádět jako prevenci jednou, klidně i dvakrát týdně. Podle toho, zda umýváte nádobí ve dřezu nebo v myčce. U ručního mytí nádobí je větší pravděpodobnost ucpávání dřezu. Rozhodně si pořiďte do dřezu sítko, které zamezí zbytkům potravin sklouznout do odpadu a vytvořit špunt. Navíc zbytky jídel v odtoku hnijí a zapáchají. Nevylévejte do dřezu ani olej po smažení nebo lógr z kávy. Olej nebo lógr nalijte do zavařovací sklenice s víčkem a vyhoďte.

Obrázky: pixabay