Palačinky jsou originální slovanský pokrm. Připravit se dají nejen na sladko s džemem nebo nutelou, ale také naslano. Skvěle chutnají také masové palačinky. Přesvědčte se o tom sami.
Náš dnešní recept je zjednodušená, ale stejně lahodná verze albánských palačinek. K jeho přípravě vám bude stačit pouhá půl hodina času a ty nejjednodušší přísady, které pravděpodobně máte vždy doma. Jedná se o opravdu jednoduché jídlo, které vám bude zaručeně chutnat. A oslníte s ním také zbytek vaší rodiny. Pravděpodobně se stane pravidelnou součástí vašeho jídelníčku.
Hlavní přísadou jsou samozřejmě kuřecí prsa
Na tyto palačinky budete potřebovat půl kila kuřecích prsou, jedno vejce a jednu cibuli. Připravte si také 250 mililitrů kefíru a tři lžíce pšeničné mouky. Dle chuti pak černý mletý pepř a sůl. Na smažení budete potřebovat slunečnicový olej. Nejprve je třeba najemno nakrájet kuřecí maso a stejně tak cibuli. Poté obě ingredience namelte mlýnkem na maso. Poté rozšlehejte vejce a přidejte k němu kefír. Míchejte a postupně přidávejte mouku. Kefír přidávejte postupně.
Těsto by totiž mělo být homogenní, nikoliv tekuté. Pokud to bude nutné, přidejte ještě další lžící mouky. Závěrečná konzistence vašeho těsta by měla odpovídat konzistenci palačinkového těsta. Na pánvi si poté rozehřejte olej a na něj dávejte po lžících těsto. Palačinky smažte na mírném ohni, dokud nebudou z obou stran zlatavé. Hotové placičky z masa a cibule je ideální pokládat na papírové utěrky. Ty nasají přebytečný tuk z vašeho jinak takřka dietního jídla.
Těsto můžete ozvláštnit bylinkami nebo česnekem
Vaší kreativitě se samozřejmě meze nekladou. Masovou směs můžete ještě před smažením ochutit koprem, koriandrem nebo třeba česnekem. Pokud preferujete jiné bylinky nebo koření, klidně ho přidejte. Milovníci ostřejšího ocení chilli, někdo dá přednost kari. Pokud chcete vytvořit dietnější verzi, pak místo mouky použijte rozemleté nebo nasekané ovesné vločky, které udělají stejnou službu. Podávejte s dušeným zelím, pečenými brambory nebo bramborovou kaší.
Placičky však dobře chutnají také samotné. Můžete je vytvořit malé a podávat jako občerstvení na rodinné sešlosti nebo posezení s přáteli. Pak je vhodné je na talíři doplnit o nakájenou zeleninu a dip. Nakrájejte řapíkatý celer, mrkev nebo okurku. Anebo vše jmenované. Pak připravte dip podle své chuti. Vynikající se klasický česnekový, nivový nebo bylinkový. Pokud chcete občerstvení dovézt k dokonalosti, připravte k masu a zelenině ještě grilované bylinkové bagetky. Své hosty jistě oslníte. Příprava přitom nebude nikterak složitá ani zdlouhavá. A výsledek bude stát za to.