Pokud přemýšlíte nad tím, co dobrého byste si upekli nebo čím pohostíte vaši návštěvu, vyzkoušejte si tento jednoduchý tvarohový koláč. Většinu ingrediencí najdete doma a nemusíte chodit na nákup.
Milovníci sladkého pečiva mohou vyzkoušet i recepty, které zahrnují drobenku. Ta se používá už mnoho let a je velice oblíbená. Tvarohový koláč s drobenkou si může doma připravit každý a nemusí se obávat ani složité přípravy. Je vhodný i pro případ, že byste dostali chuť na něco dobrého ke kávě. Hotový bude už za 15 minut a většinu surovin naleznete doma.
Potřebné ingredience na pečení
- 3 polévkové lžíce cukru
- 2 kusy vejce
- 180 gramů másla
- citron
- špetka soli
- 10 gramů prášku do pečiva
- 400 gramů mouky
Náplň:
- 2 kusy vejce
- 650 gramů tvarohu
- 150 gramů cukru
- 180 gramů zakysané smetany
- 2 polévkové lžíce škrobu
Drobenka:
- 3 nebo 4 lžíce hrubé mouky
- 2 až 3 lžíce cukru moučka
- 1 až 2 lžíce másla
Začněte s mícháním ingrediencí
Vezměte si k ruce hlubokou mísu a do ní dejte vejce, cukr a sůl. Všechny suroviny pořádně rozmíchejte metličkou a šlehejte, dokud nebude těsto hladké. Následně přidejte změklé máslo (můžete ho ohřát v mikrovlnce) a vše opět promíchejte. Na řadu přichází práce s citronem, který je potřeba vymačkat. Do těsta poté přilijte i šťávu z jednoho citronu.
Ke směsi doplňte prosátou mouku s práškem do pečiva a vypracujte vláčné těsto. Až budete mít dojem, že má správnou konzistenci, rozdělejte jej na 2 části a každou z nich dejte do sáčku. Jeden pytlík dejte do mrazáku a druhý do lednice. Kdo by si chtěl ulehčit práci při míchání, může použít kuchyňského robota, který bude šlehat a míchat.
Pokračujte přípravou náplně
Do další misky dejte tvaroh, přisypte cukr, přidejte vejce, přilijte zakysanou smetanu, a nakonec nesmí chybět i škrob. Tyto suroviny je potřeba umíchat, abyste měli náplň do koláče. Než se pustíte do plnění, musíte si připravit formu. Ideální velikost je 26 x 17 cm a vyložte ji pečícím papírem. Na její dno položte těsto z lednice, které rozprostřete tak, aby bylo rovnoměrně. Kvůli nerovnostem by mohlo dojít k připálení nebo nedopečení.
Správně rozprostřené těsto stačí zalít tvarohovou náplní, a nakonec přidat nahoru to z mrazáku. Posledním krokem je příprava drobenky. Tu miluje mnoho lidí a klidně by si jí dopřávali i samotnou. Stačí smísit hrubou mouku s moučkovým cukrem, rozpustit si máslo a přidat jej k celé směsi.
V případě, že byste měli dojem, že její forma je stále moc tekutá, přidejte ještě trochu mouky a cukru. V pečící formě máte připravené těsto, které vám stačí zasypat drobenkou. Troubu si předehřejte na 180 °C a dejte koláč péct přibližně na 40 minut. Po dopečení jej vyndejte z formy a nechte vychladnout. Nakonec ho lze posypat ještě moučkovým cukrem.