Udělejte si doma vynikající tvarohový koláč, který zvládnete za 15 minut

Pokud přemýšlíte nad tím, co dobrého byste si upekli nebo čím pohostíte vaši návštěvu, vyzkoušejte si tento jednoduchý tvarohový koláč. Většinu ingrediencí najdete doma a nemusíte chodit na nákup.

Milovníci sladkého pečiva mohou vyzkoušet i recepty, které zahrnují drobenku. Ta se používá už mnoho let a je velice oblíbená. Tvarohový koláč s drobenkou si může doma připravit každý a nemusí se obávat ani složité přípravy. Je vhodný i pro případ, že byste dostali chuť na něco dobrého ke kávě. Hotový bude už za 15 minut a většinu surovin naleznete doma.

Potřebné ingredience na pečení

  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 2 kusy vejce
  • 180 gramů másla
  • citron
  • špetka soli
  • 10 gramů prášku do pečiva
  • 400 gramů mouky

Náplň:

  • 2 kusy vejce
  • 650 gramů tvarohu
  • 150 gramů cukru
  • 180 gramů zakysané smetany
  • 2 polévkové lžíce škrobu

Drobenka:

  • 3 nebo 4 lžíce hrubé mouky
  • 2 až 3 lžíce cukru moučka
  • 1 až 2 lžíce másla

Začněte s mícháním ingrediencí

Vezměte si k ruce hlubokou mísu a do ní dejte vejce, cukr a sůl. Všechny suroviny pořádně rozmíchejte metličkou a šlehejte, dokud nebude těsto hladké. Následně přidejte změklé máslo (můžete ho ohřát v mikrovlnce) a vše opět promíchejte. Na řadu přichází práce s citronem, který je potřeba vymačkat. Do těsta poté přilijte i šťávu z jednoho citronu.

Fotografie: Unsplash

Ke směsi doplňte prosátou mouku s práškem do pečiva a vypracujte vláčné těsto. Až budete mít dojem, že má správnou konzistenci, rozdělejte jej na 2 části a každou z nich dejte do sáčku. Jeden pytlík dejte do mrazáku a druhý do lednice. Kdo by si chtěl ulehčit práci při míchání, může použít kuchyňského robota, který bude šlehat a míchat.

Pokračujte přípravou náplně

Do další misky dejte tvaroh, přisypte cukr, přidejte vejce, přilijte zakysanou smetanu, a nakonec nesmí chybět i škrob. Tyto suroviny je potřeba umíchat, abyste měli náplň do koláče. Než se pustíte do plnění, musíte si připravit formu. Ideální velikost je 26 x 17 cm a vyložte ji pečícím papírem. Na její dno položte těsto z lednice, které rozprostřete tak, aby bylo rovnoměrně. Kvůli nerovnostem by mohlo dojít k připálení nebo nedopečení.

Fotografie: Pixabay

Správně rozprostřené těsto stačí zalít tvarohovou náplní, a nakonec přidat nahoru to z mrazáku. Posledním krokem je příprava drobenky. Tu miluje mnoho lidí a klidně by si jí dopřávali i samotnou. Stačí smísit hrubou mouku s moučkovým cukrem, rozpustit si máslo a přidat jej k celé směsi.

V případě, že byste měli dojem, že její forma je stále moc tekutá, přidejte ještě trochu mouky a cukru. V pečící formě máte připravené těsto, které vám stačí zasypat drobenkou. Troubu si předehřejte na 180 °C a dejte koláč péct přibližně na 40 minut. Po dopečení jej vyndejte z formy a nechte vychladnout. Nakonec ho lze posypat ještě moučkovým cukrem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]