Naučte se připravovat jednoduchý a rychlý salát, který vás potěší svojí výtečnou chutí. Tento pokrm můžete navíc snadno ozvláštnit, tudíž vás nikdy nezklame.
Jednoduchost se drží již několik let na špici současných módních trendů, které hýbou takřka celou společností. Není proto divu, že se jí nevyhnula ani oblast gastronomie. Skvělým příkladem uplatnění jednoduchosti při přípravě jídel v praxi, je tento salát. Nejen, že obsahuje minimum ingrediencí, ale rovněž je chuťově velmi variabilní (záleží tedy jen na vás, jakou bude mít výslednou chuť) a jeho časová příprava zabere minimum času. Zvládnou ho tedy i ti z vás, kteří bojují o každou minutu obědové pauzy.
Ingredience potřebné pro přípravu salátu:
- 100 gramů libovolného salámu vcelku
- 100 gramů libovolného tvrdého sýru vcelku
- 1 salátová okurka
- 3 kusy vajec velikosti M
- 1 plechovka hrášku v mírně slaném nálevu
- 2 polévkové lžíce majonézy
- sůl, pepř a bylinky dle chuti
Celá příprava vám zabere jen pár minut
Ještě než začnete s přípravou, je důležité zmínit, že uvedená množství jednotlivých surovin jsou pouze orientační. Pokud preferujete kupříkladu bezmasé saláty, jednoduše první položku na seznamu vynechejte a zvyšte množství vajec a sýru.
Pro celkové odlehčení salátu můžete rovněž vynechat majonézu, nebo ji nahradit zdravější verzí dresinku. Salát můžete během přípravy ozvláštnit i přidáním vašich oblíbených bylinek (k salátu se skvěle hodí kupříkladu libeček, petržel či pažitka).
V prvním kroku přípravy salátu si k ruce vezměte menší hrnec, do kterého napusťte vodu a přiveďte ji k varu. Do vroucí vody vložte připravená vejce a uvařte je natvrdo. Mezitím, co se vejce budou vařit, si připravte větší mísu, prkénko a kvalitní nůž. Poté si vezměte připravený salám a nakrájejte jej na kostičky o velikosti asi centimetr (preferujete-li drobnější strukturu salátu, krájejte je zhruba půl centimetrové).
Stejným způsobem připravte i salátovou okurku, kterou nicméně nejprve omyjte pod proudem vlažné vody. Tvrdý sýr poté nastrouhejte na hrubém struhadle.
Uvařená vejce nechte zchladnout a následně je nakrájejte na stejně velké kostičky jako předešlé ingredience. Do mísy rovněž vysypte celou menší plechovku hrášku (bez nálevu, ten slijte). Všechny suroviny v míse důkladně promíchejte.
Nyní si připravte dresink – dvě polévkové lžíce majonézy rozmíchejte v jedné polévkové lžíci vody a následně je osolte. (Zálivku můžete případně dochutit i pepřem a bylinkami).
V dalším kroku jednoduše přelijte připravené suroviny v míse připravenou zálivkou a vše opět důkladně promíchejte. Salát byste měli konzumovat bezprostředně po jeho přípravě – vyhnete se tomu, aby zelenina pustila šťávu.