Ať už plánujete dobrý oběd nebo večeři, můžete si vybrat zapečená kuřecí stehna s omáčkou, které jednoduše připravíte v jednom pekáčku a nemusíte suroviny připravovat zvlášť.
Pravidelná příprava jídel na večeři nebo oběd může způsobit to, že nebudete vědět, jaký další pokrm připravit. Pokud nechcete skončit u rohlíku s paštikou, můžete si vyzkoušet i tento jednoduchý recept, který se hodí jak na večeři, tak na oběd. Navíc vše připravíte v jednom pekáčku, takže neušpiníte mnoho nádobí.
Suroviny, které budete potřebovat
- 15 lžic sójové omáčky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce hořčice
- olej dle potřeby
- pepř dle chuti
- sůl dle chuti
- mletá sladká paprika dle chuti
- kari dle chuti
- 6 ks kuřecí stehna
- 2 stroužky česneku
- 1 ks červená cibule
- 3 ks brambory
- 1 / 2 pekingského zelí
- 1 ks rajče
- 1 ks paprika
- 150 gramů fazole
- bylinky dle chuti
- 1 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce dijonské hořčice
Příprava pokrmu s kuřecími stehny
Jakmile budete mít připraveny všechny potřebné ingredience, můžete se pustit do přípravy zapečených stehen s brambory. Jako první se pusťte do přípravy marinády na maso. Do mísy si dejte sójovou omáčku, rajčatový protlak, klasickou hořčici, dvě lžíce oleje a následně přidejte podle chuti sůl, pepř, kari a další suché koření, které máte rádi. Tuto směs pečlivě promíchejte, aby vznikla hustá konzistence.
Následně si vezměte kuřecí stehna, omyjte je pod tekoucí vodou a vysušte papírovými utěrkami. V případě, že nebudete mít kuřecí stehna, lze zvolit kuřecí křídla nebo prsa. Maso dejte do misky a zalijte připravenou omáčkou. Důkladně marinádu s masem promíchejte, aby se omáčka dostala na všechny místa. Nakonec nechte takto naložené maso odležet nejlépe přes noc.
Nyní připravte zeleninu
Ke správnému jídlu patří i zelenina, tudíž je dobré pokračovat s krájením zeleniny. Cibuli nakrájejte na nudličky a česnek na tenké plátky. Poté vezměte k ruce brambory, oloupejte je, omyjte pod tekoucí vodou a nakrájejte na plátky, jež budou široké více než 0,5 cm. Vše dejte do misky, posypejte solí, pepřem, sušenými bylinkami a přidejte 2 lžíce oleje. Suroviny nakonec důkladně promíchejte, aby se olej s kořením dostal na všechna místa.
Suroviny dávejte do pekáče
Najděte si vhodný pekáč a rozetřete do něj trochu oleje. Pamatujte na to, že by měl být hlubší, protože do něj budete dávat větší množství potravin. Nasypte dovnitř brambory a rozprostřete je po celém dně. Na brambory dejte zeleninu a navrch kuřecí stehna. Přikryjte pekáč alobalem a vložte jej celý do rozehřáté trouby na 180 °C. Péct byste měli po dobu 40 minut.
Už máte téměř hotovo
Zatímco se maso s brambory peče, máte čas na to, abyste si připravili salát k hlavnímu chodu. Díky salátu se rychleji zasytíte a nemusíte sníst větší množství brambor. Nejprve zeleninu umyjte a nakrájejte si pekingské zelí na větší kostky. Nezapomeňte nakrájet také papriku a rajčata.
Vše si dejte do jedné misky a přidejte k zelenině fazole. Salát dochuťte bylinkami a dresinkem, jež vytvoříte smícháním hořčice se zakysanou smetanou. Nakonec salát promíchejte a můžete podávat na talíř, na který stačí přidat i upečené maso se zeleninou a brambory.