Kebab na špejli s brambory pod špekem je skvělou alternativou k tradičním pokrmům

Všechny milovníky zahraniční kuchyně potěší tento recept na šťavnatý kebab, který si snadno připravíte doma v troubě. Jako přílohu zvolte brambory se špekem a koprem, neprohloupíte.

Toužíte-li čas od času uvařit nějaký netradiční recept, potom jste na správné adrese. Domácí variace tureckého kebabu na špejli je v celé řadě domácností oblíbenou alternativou nedělního oběda, avšak stále není považována za běžnou. Pokud jako přílohu zvolíte brambory pečené pod špekem, nemůžete „šlápnout vedle“. Vámi připravený pokrm bude při dodržení správného postupu šťavnatý a na povrchu s křupavou kůrkou. Jeho nespornou výhodou je nenáročnost přípravy.

Ingredience potřebné pro přípravu kebabu:

  • 1,5 kilogramu mletého masa
  • 100 gramů špeku
  • 4 kusy větších brambor varného typu A
  • 2 – 3 kusy středně velké kuchyňské cibule
  • ½ čajové lžičky pepře
  • 1 čajová lžička soli
  • ½ čajové lžičky sladké papriky
  • ½ čajové lžičky koriandru
  • čerstvá petrželka dle chuti
  • olej na vymazání plechu

Postup přípravy krok za krokem:

Příprava domácí variace na turecký kebab vám zabere asi půl hodiny čistého času. Samotné vaření poté zvládnete do čtyřiceti minut. Jedná se tedy o vcelku snadný a rychlý recept, který zvládnete i v případě, že s vařením teprve začínáte. V prvním kroku přípravy pokrmu se budete věnovat masovým šiškám. Přibližně kilogram a půl mletého (a rozmrazeného) masa vyklepněte do větší mísy – měla by být dostatečně velká, aby se vám maso později pohodlně míchalo.

V druhém kroku přípravy si k ruce vezměte tři středně velké cibule (můžete použít i dvě větší), zbavte je svrchní slupky a na hrubém struhadle je, jednu po druhé, nastrouhejte. Nelekněte se, když budou cibule svojí konzistencí připomínat kaši. Až budete mít všechny tři nastrouhané, přendejte je do plastového sítka a lehce z nich vymačkejte přebytečnou šťávu. Poté je jednoduše vyklepněte do mísy k mletému masu.

K masu a cibuli následně přidejte veškeré koření – odměřený pepř, sůl, mletou sladkou papriku a koriandr. Nezapomeňte ani na čerstvou petrželku, kterou nahrubo pokrájejte. Až budete mít v míse všechny potřebné ingredience, její obsah důkladně promíchejte. K míchání můžete použít kupříkladu stěrku či své ruce. Jakmile bude masová směs promíchaná, překryjte mísu potravinovou fólií a nechte ji asi 15-20 minut odležet.

Mezitím, co maso odpočívá, si připravte brambory. Brambory omyjte pod tekoucí vodou a hrubou stranou houbičky na mytí nádobí je očistěte. Poté je jednoduše přepulte a oblou stranou dolů položte na vymazaný hluboký plech. Každou z půlek brambor trochu posolte, a poté na ni připíchněte kousek špeku (asi půl centimetru vysoký). Připravené brambory pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 35-40 minut.

Masové šišky připravíte jednoduše v troubě

Jakmile si masová směs odpočine, připravte si asi dvanáct špejlí a mřížku, na níž hotové masové šišky posléze umístíte. Na každou šišku odeberte z mísy asi hrst směsi, kterou nejprve vytvarujte do podoby šišky, a poté ji upevněte na špejli. (Ta by měla být přibližně v jejím středu.) Hotové šišky kebabu vyskládejte ve dvou řadách na mřížku a pečte je v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 15 minut. Na dno trouby – pod rošt – umístěte plech, abyste zachytili kapající šťávu.

Po čtvrt hodině kebab z trouby vyndejte a všechny šišky otočte. Otočené je vraťte zpět do trouby a pokračujte v pečení dalších 10 minut. Domácí kebab je hotový, když jsou masové šišky ze všech stran zlatavě hnědé. Hotový pokrm servírujte zasypaný najemno nasekaným koprem či s dipem ze zakysané smetany a česneku.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]