Upečte si domácí chléb. Se skvělou chutí, bez éček a s křupavou kůrkou

Kupované pečivo nikdy nebude tak dobré jako to, co si připravíte doma. Tento recept na domácí chléb je důvodem, proč přestanete chodit do obchodu. V něm totiž chleby obvykle nemají dobrou kůrku, mohou být plné různých éček a jiných konzervantů, stejně jako může vadit jejich ne úplně dokonalá chuť. Tím ale problémy končit nemusejí. Nezapomeňte také na to, že kupovaný chléb mnohdy moc nevydrží a rychle tvrdne. Proto je na místě upéct si ho doma.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Podívejme se společně na seznam jednotlivých ingrediencí, bez kterých se neobejdete. Jedná se o zcela běžné věci, které však v požadovaném poměru a při dodržení postupy vytvoří dokonalý domácí chléb, který si zamilujete. K přípravě je potřeba toto:

  • 70 dkg mouky
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 špetka cukru
  • 3 – 4 dcl vody
  • 1 lžíce oleje
  • Sůl

Těsto vytvořte bez kvásku

Pokud byste používali klasické droždí, je samozřejmě nutné vytvořit kvásek. V případě sušené varianty to nutné není. Stačí jenom smíchat všechny ingredience a vytvořit těsto. To je třeba důkladně hníst, aby byly všechny ingredience dobře propojeny. Potom ho nechte odpočinout, aby samo nakynulo. Tato doba trvá zhruba 20 – 30 minut. Následně je váš domácí chléb připraven k tomu, abyste ho vložili do trouby. Můžete buď vytvořit jeden velký bochník, nebo je možné připravit si dva menší.

Pečte nejprve na 230 stupňů, potom teplotu snižte

Oproti klasickému pečení vyžaduje domácí chléb mnohem vyšší teplotu pečení. Troubu nastavte na 230 stupňů a nechte rozehřát. Vložte chléb, ze kterého vytvarujete bochník, který v horní části ještě naříznete, abyste eliminovali praskání. Při této teplotě pečte zhruba 20 minut. Následně teplotu snižte na 200 stupňů a pečte dalších 30 – 40 minut. Výsledkem by měl být dokonalý chléb s krásnou kůrkou, skvělou chutí a dokonalou chutí. Až ho vyzkoušíte, na ten kupovaný zapomenete.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]