Milujete buchty s ovocem? Takzvané slíváky? Máme pro vás recept na alternativu s kondenzovaným mlékem. Ta se hodí hlavně teď v zimě, kdy je o čerstvé a kvalitní ovoce nouze. A nebojte se, chuť je stále dobrá, ne-li dokonce podstatně lepší.
Připravte si tyto ingredience
Základem všeho je těsto na buchty a náplň. Aby se obojí povedlo, je třeba mít k dispozici potřebné ingredience. A není jich moc. Stačí mít k dispozici:
- 440 g mouky
- 200 ml mléka
- 65 g másla
- 1 lžičku soli
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 7 g kvasnic
- 3 lžíce oleje
- 400 g vařeného kondenzovaného mléka
Začínáme kváskem
Kynuté těsto se neobejde bez kvásku. A tak ohřejte trochu mléka, přidejte do něho trochu cukru a vložte kvasnice. Lehce zamíchejte a dejte na teplé místo asi na 30 minut. Po této době by měl kvásek vzejít, což poznáte na první pohled.
Můžete vypracovat těsto
Když kvásek vzešel, můžete se pustit do samotné těsta. To je snadné, jelikož smícháte všechny ingredience, kromě kondenzovaného mléka. Pouze si nechte 30 g mouky, 30 g cukru a 15 g másla, které budete potřebovat na posypku. Zapomeňte na kuchyňské roboty a těsto zpracujte raději ručně.
Je to efektivnější. Jakmile je hotové, vytvořte z něho bochánek, dejte ho do mísy, tu přikryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Doba kynutí je asi 45–60 minut.
Vytvořte buchty
Nyní už je třeba vytvořit si buchty. A to tak, že vytvoříte stejně velké bochánky. Ty potom rozválíte do kulatého tvaru, do jehož středu dáte kondenzované mléko. To by mělo být po uvaření husté s krémové. Buchtu důkladně uzavřete a položíte do pekáče vyloženým pečicím papírem. Takto postupujte až spotřebujete veškeré těsto a váš pekáč bude plný.
Posypte a dejte péct
Na závěr už jenom posypka, která vznikne z 30 g mouky, 30 g cukru a 15 g másla. To smíchejte a nastrouhejte na buchty. Potom můžete dát plech do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Pečte asi 20 až 25 minut, dokud nebudete spokojeni barvou. Potom jsou vaše netradiční staročeské buchty hotové.